Порошенко нагородив активістів Євромайдану

Порошенко нагородив активістів Євромайдану

Фото
Укрінформ
Президент Петро Порошенко нагородив активістів Євромайдану, які отримали поранення під час Революції Гідності. Високі державні нагороди з рук Глави держави отримали 16 активістів.

Всього до річниці Революції Гідності високими державними нагородами за відстоювання європейського вибору України, мужність і патріотизм нагороджено 90 активістів Євромайдану, повідомляє прес-служба Президента.

«Україна заплатила дуже високу ціну за свій європейський вибір. Для кожного з нас Революція Гідності - найбільш важлива, яскрава і, можливо, найбільш трагічна частина нашого життя. 18-20 лютого - найскладніший її період, але, водночас, це була наша рішучість і віра в те, що ми побудуємо справедливу європейську державу. Я хочу подякувати кожному з вас за той подвиг, за величезну самопожертву в ті дні», - наголосив Президент.

Учасники зустрічі вшанували пам'ять усіх загиблих українців хвилиною мовчання.

Серед нагороджених Тарас Більчук з Рівненщини. В ніч з 29 на 30 листопада 2013 року, коли спецпризначенці побили активістів, Тарас був серед постраждалих. Він голіруч захищав студентів. Під ранок за його життя боролися медики швидкої. 18 лютого 2014 року Більчук був серед мирних протестувальників, які вирушили пікетувати Верховну Раду. Навпроти парку їх оточили беркутівці та жорстоко побили палицями. З Тараса зірвали каску та почали бити по голові. Він отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Орденом «За мужність» нагороджено Євгена Гарагулю з міста Запоріжжя, який з грудня 2013 року брав активну участь у Революції Гідності. У ніч з 18 на 19 лютого 2014 року разом із побратимами утримував барикади на Майдані біля Будинку профспілок. Під час переходу з Майдану на Михайлівську площу на активістів напала озброєна група молодиків у кількості 70-100 осіб. Євген отримав вогнепальне наскрізне поранення, його захопили та катували «тітушки». Пройшов лікування в Україні та у Німеччині.

Киянка Олеся Жуковська нагороджена орденом «За мужність». З кінця грудня 2013 року вона була на Майдані, чергувала, розносила ліки, приймала пацієнтів у КМДА. «Я помираю», - таке повідомлення написала у соціальній мережі Жуковська, коли 20 лютого 2014 року снайпер влучив їй у шию. Дивом залишилася живою.

Серед нагороджених орденом «За мужність» Олег Малиш з Києва. До подій на Майдані працював дизайнером. Він брав участь у всіх акціях Революції Гідності, займався постачанням ліків, будував та захищав барикади. 18 лютого 2014 року допомагав витягувати поранених з-під обстрілу. Був тяжко поранений - втратив зір.

Орденом «За мужність» нагороджено Павла Сидоренка, киянина. Намагаючись зафільмувати протиправні дії спецпризначенців, перебуваючи у перших рядах протестувальників біля стадіону «Динамо», отримав 4 гумові кулі в обличчя. Одна з куль пошкодила око. Активіст, нині координатор Ініціативної групи постраждалих на Майдані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-