Артем Ситник, директор НАБУ
Нас просять притягнути до відповідальності всіх, починаючи з прибиральниці в Адміністрації Президента, закінчуючи найвищою посадою
Інтерв'ю 16.02.2016 10:30

На жаль, Кримінальний процесуальний кодекс не забороняє зловживання правом на звернення. Не всі заяви щирі, направлені на те, щоб все-таки виявити корупціонера. Деякі пишуться заради самого звернення, щоб потім кричати на мітингах: бачите, який я антикорупціонер, я звертаюся та всіх викриваю. А коли запрошуємо таких заявників дати свідчення по описаним ними фактам, бачимо зовсім іншу позицію.

Маємо пам'ятати, якщо є звернення на певну людину, то це зовсім не означає, що ця людина є 100-відсотковим корупціонером. Ті громадяни, які несуть звернення, а потім використовують факт того, що по цих зверненнях розпочаті розслідування, забувають про 62 статтю Конституції України, яка передбачає презумпцію невинуватості. Якщо ми будуємо правову державу, повинні суворо дотримуватися презумпції невинуватості, процедури розслідування.

А те, чи дійсно людина є злочинцем, повинен визначати не політик, не громадський діяч, а повинен визначати суд на підставі зібраних доказів.

- Дуже багато людей, на яких ми зараз наступаємо, мають доступ до засобів масової інформації, фактично володіють ними. І ми зараз зіштовхуємося з проблемою, коли 60% інформації просто викривлюється. Причому НАБУ неодноразово пояснювало ті чи інші факти, свої кроки, робило публічні презентації щодо наших закупівель, набору персоналу, інших питань. А інформація все одно перекручується.

Як приклад наведу сюжет одного з телеканалів про те, що ми купили принтер за 70 тис. гривень, а його можна було купити за 40 тис. Ми перевірили інформацію та показали громадськості, що це була навмисна провокація. Мав місце факт, коли на інтернет-ресурсі начебто було зареєстровано схожий товар за 40 тисяч. Після нашого офіційного звернення до даного продавця, такий товар зник. Все це було роз'яснено, але ця інформація продовжує використовуватися.

Що стосується заходу за участі Президента. Антикорупційне бюро також записане в Законі «Про основи національної безпеки». Ймовірність участі нашого спецназу в зоні Антитерористичної операції дуже висока. Це пов'язано з тим, що ми маємо повноцінний бойовий підрозділ і бійців, які хоч і не здійснюють пряму правоохоронну функцію, а забезпечують силове прикриття виконання цієї правоохоронної функції. Так от, для них дуже сильним мотиватором є те, що головнокомандувач присутній при прийнятті ними присяги.

- Ви торкнулися закупівель. Розумієте, у простої людини, яка після роботи ввечері у новинах бачить, що НАБУ витрачає купу грошей на обладнання, форму та інше, а реальних посадок досі немає, виникає логічне запитання: а навіщо цей орган потрібний?

- Набагато краще було б за день пересадили всіх у незаконний спосіб? Це влаштувало б суспільство на день, а далі що? Ми діємо у рамках правового поля і дотримуємося Законів України. До слова, саме в Україні існують найбільш складні корупційні схеми з усіх країн, чий досвід ми вивчали.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-