В Україні сьогодні вшановують учасників бойових дій на території інших держав

В Україні сьогодні вшановують учасників бойових дій на території інших держав

Оновлено
Укрінформ
Сьогодні в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 

"Сьогодні ми вшановуємо мужність воїнів, яким довелось нести нелегку військову службу під час локальних війн, що вирували у різних країнах світу, вкотре з глибоким сумом згадуємо тих, хто віддав тоді найдорожче — своє життя. У збройних конфліктах на чужій землі вони гідно виконали свій обов’язок, виявили найвищі моральні якості — особистий героїзм, толерантність та милосердя, чим заслужили визнання і вдячність багатьох народів", - заявив у зверненні з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Президент Петро Порошенко.

"Особливо затребуваними є професіоналізм, військовий вишкіл та патріотизм ветеранів бойових дій нині, коли Україна протистоїть російській агресії. Щиро дякую воїнам за силу духу, волю до перемоги, самовіддане служіння Батьківщині. Бажаю усім міцного здоров’я, миру, успіхів та нових звершень", - наголосив Глава держави.

«Солдати і офіцери, які повернулися з Афганістану, як ніхто, усвідомили справжню ціну життя і миру, війни і смерті. – Зауважив у своєму зверненні прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. В цей день, коли ми вшановуємо учасників цієї війни, ми ще раз проголошуємо, що українці прагнуть миру, знають йому ціну, готові його відстоювати. Ми не починали війн, не стріляли першими, не зазіхали на чужі землі, але до останнього подиху будемо боронити свою державу».

Відзначення Дня шанування учасників бойових дій на території інших держав встановлено в Україні «на підтримку ініціативи громадських організацій та з метою вшанування громадян України, які виконували військовий обов'язок на території інших держав» згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2004 року № 180/2004.

Після закінчення Другої світової війни українські військові брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. За часів СРСР вони виконували «інтернаціональний» обов'язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В'єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих» точках. 

Після здобуття Україною незалежності наші військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 40 тисяч військовослужбовців. За цей час понад 50 військовослужбовців Збройних Сил України загинули і понад 100 зазнали поранень; 200 померли вже після повернення з місій.

Є і більш старше покоління українського бойового резерву, що налічує майже 330 тис. чоловік. Велику частину цього резерву складають ветерани війни в Афганістані. Окремий, найстаріший ешелон ветеранів бойових дій - військові фахівці з досвідом ведення операцій у В'єтнамі, Сирії, Анголі, Мозамбіку та Єгипті. У додаток до цих категорій ветеранів йде досить чисельний контингент українських добровольців, які брали участь у війнах на території колишньої Югославії, у Придністров'ї, Абхазії та Чечні. 

Але найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан, яка травала 10 років - з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989-го. Кожен четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, - наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, - українець. 

Зараз в Україні - понад  150 тисяч ветеранів афганської війни, з них близько 8-ми тисяч мають поранення, понад 6 тисяч є інвалідами. У складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі, де у боях загинуло більш як 70 воїнів, серед яких і перший заступник голови Української Спілки ветеранів Афганістану, Герой України легендарний Олег Міхнюк. Пройшовши пекло Афгану, мужній десантник загинув, боронячи незалежність і цілісність Батьківщини. 

Цього дня зазвичай відбувається низка урочистих заходів і церемоній -  покладання квітів до пам'ятних знаків, проведення мітингів-реквіємів, зустрічей з учасниками бойових дій на території інших держав. Долучиться до Дня і Українська Православна Церква. Сьогодні у храмах і монастирях звершуватимуться панихиди за загиблими та померлими учасниками бойових дій на території інших держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-