Росіянка, що втекла в Україну - рекордсменка за

Росіянка, що втекла в Україну - рекордсменка за "антимітинговою" статтею

Відео
Укрінформ
Ірина Калмикова в російському протесті вже багато років і є «рекордсменом» за затриманнями правоохоронцями і за кількістю виписаних судами штрафів.

На акціях, які нерідко є одиночними пікетами, активістка не лякаючись називає речі своїми іменами.

Калмикова брала участь в акціях на підтримку української льотчиці Надії Савченко. Варто відзначити, що одна з акцій відбувалася просто на Луб'янці, поруч з будівлею ФСБ. На місце пікету, звичайно ж, дуже швидко прибула поліція, уклавши активістів на землю.

«Ні війні! Свободу політв'язням», - вигукувала Калмикова навіть лежачи на снігу в оточенні поліцейських.

На місці вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова активістка стояла з плакатом «Путін і його банда вбивають», після чого також була заарештована.

Після одного із затримань, вже у поліцейському автобусі, жінка – підійшовши до загратованого віконечка – співала на всю вулицю: «Путін – Х#ло! Ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла!».

За участь в акціях протесту проти Ірини Калмикової в Росії нещодавно було порушено кримінальну справу: за новою, як її називають самі російські активісти, «антимитинговою» статтею кримінального кодексу РФ. Раніше за цією ж статтею був засуджений на 3 роки активіст та її соратник по боротьбі Ільдар Дадін. Після його арешту Калмикова, не чекаючи свого, разом з 14-річним сином у ніч на 26-е січня перейшла російсько-український кордон. У найближчому українському селищі вона орендувала машину, яка привезла її до Києва. Нещодавно вона дізналася, що в день переходу кордону, 25 січня, у московській лікарні померла її дочка Алеся – за висновком лікаря через запалення легенів.

Рік тому дочка Калмикової була викрадена невідомими: троє чоловіків міцної статури підкараулили Алесю під під'їздом і посадили в машину. Метою викрадення було послання матері – припинити участь в протестному русі, інакше постраждають її діти.

Калмикова на похорон доньки приїхати не може – 4 лютого московський суд оголосив її у федеральний розшук.

Друзі і знайомі Алесі оголосили збір коштів на кремацію, щоб після переправити її прах в Україну.

Відео Валентина Сямро

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-