Українська міграція в Польщу за 3 роки сильно змінилася - експерт

Українська міграція в Польщу за 3 роки сильно змінилася - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Упродовж останніх трьох років українська міграція до Польщі сильно змінилася: вона "помолодшала", а також все більше набуває жіночого обличчя.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу в Польщі розповіла експерт з питань міграції й української спільноти в Польщі, голова фундації "Наш Вибір" Мирослава Керик.

"За останні три роки змінився характер української міграції до Польщі. Тепер cюди приїжджають більше жінок, ніж чоловіків, спостерігається значне помолодшання груп мігрантів. Якщо раніше серед українських мігрантів переважала група від 45 до 65 років, то зараз це - 18-50 років",- зазначила Керик.

За її словами, останнім часом значно зросла група саме молодих осіб, які приїжджають на навчання і подальше  працевлаштування в Польщі.

Голова фундації "Наш Вибір" розповіла про основні проблеми, з якими стикається українська спільнота в Польщі.

Зокрема, дуже поширеною є проблема порушення польським працедавцями прав українських заробітчан, які або не виплачують грошей за виконану роботу, або платять менше, ніж це було домовлено. Вона назвала це "системною" проблемою, вирішення якої вона вбачає у зміні польського законодавства, зокрема "не прив'язуванні" працівника до працедавця угодою про працю, а надання йому можливості змінювати роботу в разі суттєвих порушень прав.

"Варто дозволи на працю зробити секторальними, а не прив'язаними до конкретного працедавця. Наприклад, якщо хтось хоче працювати в сільському господарстві, то людина зможе змінювати працедавця, якщо той не платить за роботу. Тоді менше було б порушень прав працівників і це ж полегшувало б роботу органів контролю за українською міграцією до Польщі",- констатувала Керик.

Значною проблемою експерт назвала також те, що українці часто приїжджають до Польщі сім'ями з малими дітьми, які не мають змоги вивчати тут українську мову. "Суботні і недільні українські школи фінансуються польською державою і вони доступні лише громадянам Польщі",- констатувала вона.

За її словами, з труднощами також стикається українська молодь, яка після навчання в польських вишах часто не може знайти роботу відповідно до своєї кваліфікації. 

Нагадаємо, в 2014 році польські консульські установи видали в Україні понад 833 тис. віз, а торік - близько 930 тис.

Фото: ukrajinciberlinu.wordpress.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-