Українцям у Польщі порадили, як убезпечитися від торговців людьми

Українцям у Польщі порадили, як убезпечитися від торговців людьми

Укрінформ
Актуальні проблеми українців у Польщі, зокрема щодо торгівлі людьми в умовах значного збільшення напливу громадян України в РП, стало предметом дискусії, що відбулася в українському посольстві у Варшаві. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Польщі.

"Це перша такого роду велика дискусія, організована консульством України у Варшаві. Їх буде більше, оскільки українців до Польщі приїжджає багато, і вони стикаються з великим колом різноманітних проблем, зокрема у контексті порушення їхніх базових прав", - розповіла агентству керівник консульського відділу посольства України в Польщі Світлана Криса.

Директор польського відділу Міжнародної організації з питань міграції (IOM) Анна Ростоцька в коментарі агентству зауважила, що існує тонка грань між порушенням прав працівника і торгівлею людьми, жертвами якої рік у рік стають дедалі більше українців.

Вона висловила занепокоєння, що українці загалом здатні до ризикованих дій, пов’язаних з міграцією, і в пошуках роботи за кордоном згодні навіть на нелегальну працю і дуже погане ставлення, тобто фактично стають жертвами торгівлі людьми.

Водночас помилкою вона назвала те, що українці бояться звертатися по допомогу до польських державних органів і неурядових організації в разі порушення їхніх базових прав і часто починають шукати справедливості вже після повернення в Україну.

"Я порадила б українцям краще запобігти проблемі, ніж потім її вирішувати. Треба володіти інформацією щодо основних прав й обов’язків іноземців в Польщі. Хорошим джерелом інформації є сторінка migrant.info.pl, де є також інформація українською мовою. Там також можна можна знайти контакт і поставити питання консультанту, аби мігранти мали інформацію про свої права і те, яка поведінка з боку працедавця є незаконною", - заявила Ростоцька.

Водночас, якщо людина усе ж стала жертвою нечесного працедавця, то вона завжди може отримати інформацію про те, як їй далі діяти через інфолінію IOM, національного консультаційного центру для жертв торгівлі людьми, а також через контакт з поліцією чи Прикордонною службою

Вона наголосила, що жертви торгівлі людьми мають право на отримання допомоги від органів влади, незважаючи на легальний чи нелегальний статус працевлаштування в Польщі.

У зустрічі на тему "Існуючі проблеми і виклики для громадян України на території Польщі та шляхи їх вирішення" взяли генеральні та почесні консули України в містах Польщі, представники МВС, МЗС та Прикордонної служби країни, а також ряду неурядових організацій, зокрема Міжнародної організації з питань міграції, фундацій "Наш Вибір", "La Strada" та інших.

Нагадаємо, в 2014 році польські консульські установи видали в Україні понад 833 тис. віз, а торік - близько 930 тис.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-