Референдум про зміни до Конституції не на часі - Бекешкіна

Референдум про зміни до Конституції не на часі - Бекешкіна

Укрінформ
Голова Фонду "Демократичні ініціативи ім І.Кучеріва" Ірина Бекешкіна вважає, що референдум про зміни до Конституції наразі проводити недоцільно

Про це вона заявила у п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі після оприлюднення загальнонаціонального опитування, згідно з яким половина населення України взагалі не читала текст Конституції.

«На мою особисту думку, недоцільно зараз проводити цей референдум», - сказала Бекешкіна.

Водночас вона зауважила, що є варіант, коли можна винести на референдум не Конституцію загалом, а окремі найбільш резонансні зміни, які вносять в Конституцію.

«Але як соціолог хочу застерегти, що дуже часто люди відповідають так, як ставлять їм запитання. У соцопитуваннях ми намагаємося так поставити питання, щоб там не було підштовхування до певної відповіді, а на референдумі запитання дуже часто ставиться не нейтрально», - пояснила соціолог.

Як приклад вона навела можливе запитання стосовно того, чи готові українці заради миру погодитися на деякі особливості місцевого самоврядування на Донбасі. Бекешкіна переконана, що люди скажуть - так. Але якщо спитати, чи згодні ви на особливий статус на Донбасі, який обмежує вплив України на цій території, люди однозначно скажуть - ні. «Але це одне й те ж», - додала соціолог.

Нагадаємо, 24 січня Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у зверненні до українців закликав провести в 2016 році референдум щодо нового проекту Конституції. Яценюк наголосив, що ніхто, крім народу України, не має права визначати, яким бути Основному закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-