У Раді хочуть давати «учасника бойових дій» за 45 днів під обстрілами

У Раді хочуть давати «учасника бойових дій» за 45 днів під обстрілами

Укрінформ
Статус учасника бойових дій (УБД) потрібно давати військовим, які перебували на передовій під обстрілом з боку ворога та були там не менш як 45 діб.

Відповідне положення міститься у законопроекті про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо надання статусу учасника бойових дій", зареєстрованого у Верховній Раді наприкінці грудня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Законопроектом передбачено, що учасниками бойових дій визнаються особи, які із належною їм зброєю були закріплені за військовим підрозділом Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, добровільного батальйону чи іншого бойового формування для виконання бойового завдання з боротьби з терористичними, військовими та іншими ворожими бойовими формуваннями на сході України для захисту суверенітету та територіальної цілісності держави, знаходилися на передовій (першій лінії оборони) - безпосереднього контакту межування з ворогом, під обстрілом зі сторони ворога та перебували там не менше 45 діб", - йдеться у пояснювальній записці.

Як наголошується, метою законопроекту, автором якого є народний депутат Олег Барна, є усунення можливостей зловживань при набутті статусу УБД, зокрема, в частині участі в АТО. Як відомо, на сьогодні законодавством не визначено, скільки днів необхідно перебувати в зоні проведення АТО, щоб отримати відповідний статус. Ця норма спричинила ганебне явище "військового туризму", коли особа прибуває на день чи декілька днів у зону ведення бойових дій з метою оформлення статусу учасника АТО.

Поруч із цим законопроектом, який наразі перебуває на розгляді у шести комітетах Ради, передбачено, що військовослужбовці ЗСУ, МВС, СБУ та добровільних батальйонів, "які виконували спеціальні бойові завдання, зокрема і в тилу ворога (екіпажі літаків, розвідники, бійці спецпідрозділів тощо) та поранені бійці даних підрозділів, статус учасника бойових дій надається незалежно від кількості днів проведення бойових операцій". Також зазначається, що сім'ям загиблих бійців під час військових дій в зоні проведення АТО має надаватися "статус сім'ї загиблого учасника бойових дій".

Крім того, законопроектом передбачено порядок позбавлення статусу учасника бойових дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-