TI: За рік боротьби з корупцією ситуація в Україні майже не змінилась

TI: За рік боротьби з корупцією ситуація в Україні майже не змінилась

Інфографіка
Укрінформ
За рік Україні вдалося заробити лише один додатковий бал за результатами світового Індексу сприйняття корупції CPI 2015 року, який наразі складає лише 27 зі 100 можливих.

У всесвітньому рейтингу Україна посідає 130 місце зі 168 позицій замість 142-го зі 175 минулорічних, інформує громадська організація "Тransparency International Україна" з посиланням на дані дослідження Bertelsmann Foundation Transformation Index.

«Здійснити невеличке зростання індексу Україні вдалося завдяки збільшенню суспільного осуду корупціонерів, створенню антикорупційних органів та появі руху викривачів корупції. А от зволікання із реальним покаранням хабарників, а також збільшення корупційної складової у стосунках бізнесу та влади не дають Україні зробити рішучій крок уперед за показниками СРІ», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що збільшилася і кількість викривачів корупції, зростає число гострих матеріалів про корупціонерів у ЗМІ на які влада змушена реагувати.

«Проте питання невідворотності покарання корупціонерів залишає бажати кращого. На сьогоднішній день високопосадовці рідко притягуються до відповідальності та отримують належне покарання за свої злочини», - зазначається у дослідженні.

Окремим болючим питанням залишається намагання представників влади особисто контролювати обрання керівництва цих органів.

Однак найгірше на індексі CPI позначилася взаємодія влади та бізнесу.

«За останній рік рівень корупції виріс у частині надання комунальних послуг підприємцям, щорічних податкових відрахувань. За цим показником Україна отримала -3 бали за шкалою World Economic Forum Executive Opinion Survey», - зазначили у Тransparency International.

У організації нагадали, що трійкою лідерів у найвідомішому світовому антикорупційному рейтингу CPI 2015 року є Данія, Фінляндія та Швеція із 91, 90 і 89 балами відповідно. Найкорупційнішими країнами світу є Північна Корея та Сомалі із 8 балами. «Колегами» України за ганебним антикорупційним індексом 27 балів є Іран, Камерун, Непал, Нікарагуа і Парагвай.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-