У МОЗ сказали, у якого штаму грипу найбільше жертв

У МОЗ сказали, у якого штаму грипу найбільше жертв

Укрінформ
У Міністерстві охорони здоров'я спростували інформацію про новий штам вірусу в Україні.

Про це сказала керівник ДЗ "Український центр із контролю й моніторингу захворювань МОЗ України" Любов Некрасова на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

"З 1977 року в Україні циркулюють три штами вірусів - А Н1N1, А Н3N2, а також грип типу Б. Штам А Н3N2 є сезонним типом вірусу. Тут нічого немає нового. Але домінуючим на сьогодні є штам А Н1N1 pdm 09", - сказала Некрасова.

Вона додала, що саме від грипу типу Н1N1 pdm 09 загинули більшість з 83-х осіб під час цього епідсезону.

"Більш ніж з 2 тисяч досліджених зразків 630 було позитивних. 92% - це Н1N1 pdm 09. Але є десь 8% - грип А нетипований. Всі нетиповані випадки ми будемо збирати для проведення процесу секвінування і виявлення штаму вірусу Н1N1 або іншого. 54 зразки ми направили до Лондона", - сказала Некрасова. 

За її словами, ці "нетиповані штами можуть свідчити, що є дрейф від батьківського штаму Н1N1 з заміною певної кількості амінокислот і з набуванням вірулентності цим штамом вірусу".

Як додав міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі, перший раз загальнонаціональна вакцинація проти грипу почалась у США у 1976 році - і саме на Н1N1.

"Тож він 40 років уже існує. Президент Форд особисто робив щеплення перед камерами, щоб показати, що щеплення і вакцинація - це непогана річ", - зазначив міністр.

Як повідомляли ЗМІ, головний санлікар м.Києва Олег Рубан повідомив, що цього тижня у Києві почав поширюватися штам вірусу грипу Н3N2, який прийшов в Україну зі Швейцарії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-