Драгобратська справа: Москаль просить долучити нові епізоди про

Драгобратська справа: Москаль просить долучити нові епізоди про "Хорвата" і "Бєса"

Укрінформ
Губернатор Закарпатської області просить Генпрокурора долучити до «драгобратської справи» нові епізоди по затриманих бійцях ПС. 

Йдеться про кримінальні провадження, відкриті у Києві стосовно двох фігурантів «Драгобратської справи» – Василя Малковича  «Хорвата» та Антона Окорокова «Бєса» за статтями КПК «розбій» та «викрадення».

Про це  повідомили в прес-службі Закарпатської ОДА.

«Я не ставлю під сумнів заслуги підсудних у зоні АТО, якщо вони дійсно є. Наведу дані по двох епізодах. Перший - кримінальне провадження № 120 141 000 600 070 77 від 13 грудня 2014 року. В цей день група людей у камуфляжній формі зайшла в будинок № 57/3 по вул. Червоноармійській у Києві, в аудиторію №215, де проводилася лекція, здійснила кілька пострілів у стелю з вогнепальної зброї, побила 13 чоловік, що слухали лекцію, і відібрала в них особисті речі (гроші, мобільні телефони тощо). Після чого злочинці викрали одного з побитих і погрожували йому зброєю, вимагаючи викуп. За даним фактом відкрите кримінальне провадження за ч.2 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч.2 ст. 187 Кримінального кодексу (Розбій)",  -  повідомив Геннадій Москаль.

За його словами, 30 грудня 2014 року Печерський райсуд Києва виніс ухвалу про дозвіл на затримання підозрюваних у скоєнні злочину, серед яких і відпущений на поруки Апеляційним судом Закарпатської області Антон Окороков («Бєс»).  Ухвала Печерського суду ніким не скасована й досі дійсна. 

"І  якщо Апеляційний суд Закарпатської області відпустив Окорокова на поруки за епізод на «Драгобраті», міліція м.Києва мала приїхати й виконати ухвалу Печерського суду від 30 грудня 2014 року за епізод у Києві. Однак не приїхала й не виконала. До речі, ця ухвала суду стосується також мешканця Києва Андрія Медведька, котрий згодом став фігурантом у справі про вбивство Олеся Бузини. Якби Медведько був затриманий і притягнутий до кримінальної відповідальності після розбою й викрадення людини в грудні 2014 року, не було б скандалів, пов’язаних із вбивством Бузини в квітні 2015 року",  - зазначив Москаль.

Він також розповів про другий епізод, який мав місце 3 березня 2015 року у Києві по вул. Майорова. Тоді  група злочинців викрала й незаконно позбавила волі місцевого мешканця, якого били, катували, вимагали гроші. За даним фактом відрито кримінальне провадження № 120 151 000 000 003 86 по ч.2 ст. 146 Кримінального кодексу (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Міліція встановила причетних до викрадення, серед яких Василь Малкович («Хорват») і Антон Окороков («Бєс»). Ніхто з підозрюваних не був затриманий, хоча вони вільно роз’їжджали по території України.

"Якби Апеляційний суд мав ці два факти, Окорокова не випустили б на поруки, однак ніхто з правоохоронців Києва жодних матеріалів суду не надав, - констатував Москаль. 

Він наголосив, що  вказані злочини ніякого відношення до зони бойових дій на Донбасі не мають. Так само, як і п’яна стрілянина на «Драгобраті». Проте, останній злочин став прямим наслідком  бездіяльності правоохоронної системи. 

"Люди відчули безкарність, вседозволеність і зрозуміли, що при таких правоохоронцях можна робити будь-що, прикривати це псевдопатріотичними лозунгами й залишатися непокараними. Кримінальні провадження по Києву, а також названі мною раніше по Кіровоградській, Львівській та Івано-Франківській областях не були об’єднані, що й призвело до ексцесів у Апеляційному суді Закарпатської області в ніч на 23 січня", - акцентував очільник Закарпатської ОДА.

Він підкреслив, що  звернувся до Генпрокурора України з проханням дати доручення об’єднати всі епізоди в одне кримінальне провадження. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-