Катастрофа Іл-76: потерпілих змушують

Катастрофа Іл-76: потерпілих змушують "обгрунтувати" моральну шкоду - адвокат

Укрінформ
У справі про катастрофу літака Іл-76, в якій загинули 49 українських військових, почалися найважчі слухання – допит потерпілих.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіли в правозахисній групі «Січ», яка відстоює права потерпілих.

«У міськрайонному суді м. Павлоград відбулося третє слухання у справі ІЛ-76, збитого терористами в червні позаминулого року під аеропортом м. Луганськ. Суд підійшов до дуже тяжкої частини процесу – допиту потерпілих. Родичам загиблих треба не тільки докладно згадати переддень трагедії, обгрунтувати заподіяну моральну шкоду, а й відповісти на запитання адвоката обвинувачуваного на кшталт: дати визначення поняття «противник», дати визначення поняття «бойова обстановка», пояснити, звідки стало відомо, що родич саме в тому літаку, що розбився й інше», - пояснюють адвокати.

За їхніми словами, потерпілі не приховували обурення і мали дуже багато запитань безпосередньо до обвинувачуваного генерал-майора Назаренка і керівництва ЗСУ загалом.

У ході слухання було допитано десятьох потерпілих, одна з жінок відмовилася в цей день свідчити через погане самопочуття. Всього у справі заявлено близько 60-ти потерпілих.

Наприкінці слухання адвокат звинувачуваного звернувся до суду з клопотанням про долучення до справи оприлюднених журналістом Денисом Казанським протоколів допиту генерала Муженка і просив суд звернутися до ГПУ з питанням про шляхи оприлюднення доказів у справі. Суд відмовив захисту, роз'яснивши право звернутися до ГПУ самостійно.

Наступне засідання призначено на 10 годину 28 січня.

Нагадаємо, у ніч на 14 червня 2014 року над Луганськом бойовики з ПЗРК збили Іл-76, у якому десантники летіли на ротацію. Тоді загинуло 49 людей – 40 військовослужбовців та 9 членів екіпажу.

25 листопада Печерський райсуд заарештував першого заступника керівника антитерористичної операції, заступника начальника Генерального штабу генерал-майора Віктора Назарова за підозрою в причетності до катастрофи літака Іл-76 і призначив заставу 365 тисяч гривень. За два дні, 27 листопада, Назаров вніс заставу і вийшов з-під варти.

Прокуратура стверджує, що генерал-майор не взяв до уваги інформацію Служби безпеки України про загрозу збиття літака і дозволив проведення спецоперації з доставки роти військових у Луганський аеропорт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-