"Драгобратська справа": Питання без відповідей

Аналітика
Укрінформ
Захисники бійців ПС проводять паралелі зі справами майданівців, а влада попереджає, що лояльності до бандитизму не буде

У цій справі, яка сколихнула суспільство, більше запитань, аніж відповідей. Найперше: чому сутичка, яких по країні багато, яку соціологи класифікують, як конфлікт внаслідок пост-воєнного синдрому, викликала у суспільстві такий резонанс? Спрацювала комбінація слів "Правий сектор" - "Закарпаття", що запалює червону лампочку в свідомості після липневих мукачівських подій? Більшість експертів погоджуються із цим твердженням. А нічний суд наступного дня із погодинними викликами швидкої до затриманих? Невже не можна було почекати, провести усе спокійно - й не здіймати такого галасу в суспільстві? Чи цей шум був комусь потрібен? Адвокати бійців ПС прямо називають справу замовленою, подають апеляції та хочуть бачити на лаві підсудних і тих, хто так професійно затримав бійців ПС. Іронізують із приводу того, наскільки тепер швидкою буде реакція поліції. А політологи, коментуючи справу, вказують на те, що хтось заробив на Драгобратській справі добрі дивіденди. Це був ще один спосіб довести, хто в хаті господар.

ЗАХИСНИК БІЙЦІВ ПС: ТУТ ПРОГЛЯДАЄТЬСЯ ЗАМОВЛЕННЯ

Владислав Добош, юрист, захисник бійців ПС у Драгобратській справі в Ужгородському міськайонному суді:

- Замовлення у цій справі проглядається дуже чітко, - вважає адвокат бійців ПС. - У подібних випадках - хуліганстві, бійках - справи тягнуться місяцями. А тут - на наступний день вже обрано запобіжний захід. Маємо небагато прикладів такої оперативності. Одразу ж напрошується приклад, коли так само оперативно працювали правоохоронці, - це справи проти майданівців у січні 2014 року, коли за лічені години обирали запобіжний захід.

Жодні реакції та заяви про важкі тілесні ушкодження затриманих не приймалися обвинуваченням до уваги, - каже Владислав Добош. - Навіть в обгрунтуванні доказів звинувачення проглядається замовлення. Протоколи затриманих суперечливі. По-перше, є враження, що вони писалися під копірку. По-друге, що їх складали люди, які працюють у правоохоронній системі, бо не може охоронець з вулиці чи кухар оперувати такими фразами "я побачив, що він витягнув предмет, схожий на пістолет", - так не говорять звичайні люди, вони б сказали просто "витяг пістолет". Є ще один момент: обидва протоколи вказують на шість чоловік, а бійців було тільки п'ятеро - вони що, прорахувалися?

Ще один важливий момент: на даний момент ми апелюємо, аби лавка підсудних була довша. Адже затримання - ким би воно не проводилося - повинно відбуватися в рамках закону, тобто без ознак тортур, катувань. Є певні рамки, які не дозволяють перевищувати повноваження. Я за те, аби була надана правова оцінка тим діям.

Учора ми подали заяву до поліції щодо завдання тілесних ушкоджень бійцям ДУК ПС та використання зброї працівниками комплексу "Хата Магната". А тепер спостерігаємо, як швидко буде затримано, оголошено підозри, а тим більше, обрано запобіжний захід винним особам? Адже у затриманих (бійців ПС, - ред.) вогнепальні, колоті та різані поранення, важкі струси мозку, забиття внутрішніх органів, - говорить Добош.

Якби була бійка на рівних за участю людей, що пройшли АТО, то в охоронців у її результаті не був би просто забій ноги, - зазначає він.

Давайте публікувати відео, там усе видно. Думаю, над цим записом уже працюють. Його якщо й опублікують, то відео буде фрагментарне. Показуватиме лише моменти за участю бійців ПС, на мою думку, аби довести їхню вину.

Прогнози на хід справи - будемо робити усе для захисту. Оперуватимемо законом і фактами. Апеляція вже майже підготована, подаватимемо її до Апеляційного суду Закарпатської області.

У ХОДІ КОНФЛІКТУ ХТОСЬ ВЧАСНО ЗОРІЄНТУВАВСЯ...

Віктор Пащенко, політолог, директор Закарпатського інституту політичних досліджень:

- Резонанс цієї справи пояснюється історією питання - тобто безперечно є проекція на цей конфлікт липневих подій за участю "Правого сектора" на Закарпатті. Плюс до цього - ще й конфлікт між МВС та ПС. Адже держава прагне мати мнополію на насильство, не ділячися нею з добровольчими формуваннями.

Цю звичайну, на перший погляд, сутичку вміло використали. Ясно, що хлопці не святі. Але я думаю, що результат бійки є таким через те, що в процесі суперечки хтось вчасно проконсультувався з потрібними людьми - і затримання бійців ПС уже проводилося професійно (чи охоронцями, які "проконсультувалися", чи безпосередньо кимось із правоохоронців), про що можна судити із вигляду та фізичного стану хлопців. Видно, що затримували їх знавці, а не аматори. Тобто, у процесі самої суперечки було вирішено вплинути на її хід - через що маємо такий результат. Хтось хотів зістригти з цього певні дивіденди, поставити собі якийсь "плюс". Хто? Усе вказує на структуру МВС: негайне затримання, обрання запобіжного заходу на наступний день, терміновий суд вночі… З одного боку, "беркутівців" за дії на Майдані не можуть покарати уже два роки, а тут - раз - і готово. Без прямого тиску влади цього не було б, однозначно.

У цій справі нема святих - і жодним чином не можна вигороджувати бійців ПС. Але тут явно є перевищення необхідної оброни - про що є окрема стаття в КПК. Це спроба довести, хто господар. Авакову це потрібно - цю справу можна доточити до низки подібних, починаючи зі справи Сашка Білого.

ПРО ОПРИШКІВСЬКИЙ ФЕНОМЕН У ДІЇ

Роман Офіцинський, історик, професор УжНУ:

- Щодо резонансу цього конфлікту - не варто плутати суспільні настрої з медійним відгомоном якої-небудь події. Про те, що сталося 10 січня в готелі "Хата магната" на високогірному курорті Драгобрат, у медіа оприлюднено багато суперечливого. Нерідко одне повідомлення спростовує інше. Як суспільство відреагувало - невідомо, бо ще ніхто не провів жодних соціологічних досліджень. На жаль, не видно якісної журналістської праці - репортажів, розслідувань і т. д. Здебільшого ретранслюються точкові "вкиди" - інформаційні хвилі політтехнологічного штибу. Загалом же важливо не стільки кому вигідний такий сценарій, скільки людяна поведінка усіх після власне події. Паралелі з липневими подіями проглядаються винятково через військово-політичний бренд. І журналісти, і пересічні люди за своєю природою детерміністи, тобто сприймають світ у взаємозв'язку, зокрема й причинно-наслідковому. Але події 11 липня 2015 року в Мукачевому та 10 січня 2016-го на Драгобраті - непорівнянні та нічим не пов'язані, щоби справити ефект сполучених посудин. Зовсім інші постаті та обставини.

- Чому народ, не знаючи насправді ходу сутички, бо відео так і нема, негласно став на захист бійців ПС?

- Ідеться про позитивне відлуння феномену народних героїв-месників і соціального розбійництва. Цей феномен відомий здавна і притаманний самоорганізованим суспільствам, які невдоволені несправедливими чи неефективними державними інституціями. Згадаймо опришківську традицію в Українських Карпатах, відбиту в масиві фольклорних текстів.

Думаю, у цій справі, зрештою, буде знайдено компроміс. Навряд чи хтось піде на загострення. Бо коли правда виявиться однобокою, то може здетонувати. Адже в нас Олексу Довбуша шанують, як і Тараса Шевченка. У нашій ментальності закорінена повага до людської гідності, до людей непростої долі.

ВІДЕО БІЙКИ ОТ-ОТ БУДЕ ОПУБЛІКОВАНО

Позицію влади у цій справі прокоментував речник голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля Ярослав Галас:

- Такий резонанс конфлікт отримав тому, що учасники - герої Майдану, АТО, командири добровольчих підрозділів - з одного боку, а з іншого - учасники дебошів, залякувань, хуліганських дій - не тільки у сутичці на Драгобраті, але й раніше, до того - у Львівській, Івано-Франківській областях, наприклад. Це роздвоює суспільство в оцінці їхніх дій - на тих, хто вважає їх героями, і тих, хто називає бандитами. Ось тому й виник такий сильний суспільний резонанс.

Не думаю, що комусь увесь цей скандал навколо Драгобратської бійки був вигідний - у всякомі разі, не владі Закарпаття, бо це - новий удар по іміджеві краю. Ось вам факт: на наступний день після бійки з готелю виїхали всі туристи. Я сам дзвонив, перевіряв. Щоправда, дехто пов'язував це із дощем, що почався того дня, але факт є фактом - виїхали усі 70 постояльців. Чи вигідно ПС таким чином привабити до себе суспільну увагу? Можливо. Це питання до них. Чи вони очікували на якусь лояльність від влади, з огляду на їхні заслуги перед державою, - можливо. Але цієї лояльності не буде, у всякому випадку тут, на Закарпатті. Тут влада навпаки показала нетерпимість до бандитизму - бо чомусь дебоші на Львівщині, на Івано-Франківщині, обвинувачення за які долучили до справи на суді в Ужгороді, цим хлопцям сходили з рук. Ця бійка не зійшла. Бо Закарпаття уже навчене - до чого може привести діяльність "Правого сектора" тут. Паралелі між подіями липня та цією бійкою самі напрошуються.

- Чому не була надана належна медична допомога бійцям ПС, які постраждали у бійці?

- Після бійки всіх учасників забрали до Рахівської ЦРЛ. Усім була надана належна медична допомога, декому з бійців ПС - навіть проти волі, бо є свідчення, що вони відмовлялися від медичного огляду. Після доправлення до Ужгорода вони теж були у військовому госпіталі.

- Чому досі не оприлюднено відео? У липні воно зявилося в мережі майже одразу…

- І всі памятають, який із цього приводу був скандал. Ми вважаємо, що відео безперечно розставило б усі крапки над "і", влада виступає за його оприлюднення. Думаю, що найближчими днями - сьогодні-завтра це буде зроблено - звісно ж, із дозволу слідчих та прокурора.

- А що стосується тих, хто затримував бійців "Правого сектора" на Драгобраті? Буде правова оцінка їхніх дій?

- Наскільки мені відомо - це була охорона тієї та сусідніх баз. Там діє таке негласне правило: якщо у когось щось трапляється, усі сусіди біжать на допомогу. Це правило спрацювало і на цей раз. Вони почули постріли й прибігли на допомогу.

- Експерти говорять, що це мали бути підготовлені люди, бо непросто пов'язати людей з військовими навичками…

- Знаєте, не треба перебільшували можливості бійців ПС - тим більше, що вони були п'яні. Думаю, що гуртом утихомирити п'яних розбишак не надто важко. Але з огляду на отримані цими хлопцями травми в ході бійки, думаю, має бути надана правова оцінка діям осіб-затримувачів і застосуванню ними травматичної зброї.

БІЙЦІ ПС СПЕРШУ ВІДМОВЛЯЛИСЯ ВІД МЕДОГЛЯДУ, А ВЖЕ В СУДІ ЇМ ВИКЛИКАЛИ "ШВИДКУ"

На наші питання відповіли і в закарпатській поліції. "Драгобратську справу" прокоментував Степан Довгунь, перший заступник начальника Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, начальник слідчого управління.

- Причиною суспільного резонансу останніх подій, на мою думку, є мукачівський випадок 11 липня, що добре закарбувався в пам'яті людей. Люди бояться повтору. З іншого боку, це вигідно і "піарникам", які шукають сенсацій, - каже Довгунь.

- Захисники бійців ПС говорять про "замовлену справу", звертаючи увагу на швидкість, з якою обрано запобіжний захід, а також на ненадання належної медичної допомоги. Чи є підстави для таких тверджень, на вашу думку?

- Хочу наголосити, що ми реагуємо на будь-яке повідомлення про злочин. А тим більше, коли мова йде про злочини з використанням вогнепальної зброї. Провадження було негайно внесено слідчим апаратом Головного управління у зв'язку з застосуванням вогнепальної зброї.

Щодо швидкого обрання запобіжного заходу, реагування не могло бути пізніше, бо є відповідні терміни, визначені КПК України: через який термін мають бути подані документи до суду, в який термін це розглядається, коли оголошується підозра і т.д.

Працівники спецпідрозділу миттєво зреагували на виклик і, прибули на місце події. У зв'язку з наявністю у фігурантів справи фізичних ушкоджень, в обов'язковому порядку всі були доставлені в медичний заклад, деякі - навіть усупереч їх волі. Було встановлено ступінь тілесних ушкоджень, медики обробили рани та витягли гумові кулі спецзасобу. Від здачі крові на стан алкогольного сп'яніння чотири фігуранти провадження відмовилися. Один здав. На даний час результату ще немає. Правоохоронцям на стан здоров'я скарг не надходило. Також не скаржилися адвокатам, які були запрошені для надання безоплатної правової допомоги. Проте коли вже дані особи були доставлені в суд, і туди прийшли адвокати, найняті активістами, підозрювані відмовилися від державних адвокатів, і на судовому засіданні кожен поскаржився на стан свого здоров'я. У зв'язку зі скаргами на стан здоров'я, ці особи під конвоєм були доставлені в медичний заклад, де їх повторно обстежили. Медики надали довідку про те, що вони можуть бути присутніми на судовому засіданні, загроз їхньому здоров'ю і життю нема. Отже, фігурантів знову доставили в Ужгородський міськрайонний суд для продовження розгляду питання щодо запобіжного заходу.

- Є суспільний запит на оприлюднення, незважаючи на таємницю слідства, відео із записом сутички. Адже є багато суперечливих свідчень про хід сутички. Чи може це бути зроблено найближчим часом?

- На даний час триває огляд відео про сутичку. Після закінчення розслідування із цим відео будуть ознайомлені підозрювані. Як тільки вони погодяться давати свідчення, то будуть допитані з пред'явленням відеозапису з камер стеження. Оприлюднення запису буде можливим після відповідних погоджень. Камери відеоспостереження встигли зафіксувати обставини, які викладені в підозрі щодо даних осіб. Ми готові оприлюднити відеозапис із дозволу слідчого та прокурора. Камери зафіксували початок конфлікту, його розгортання, перебіг подій. Закінчення сутички не видно - у зв'язку з тим, що самі ж підозрювані вивели з ладу камери спостереження.

- Цікавить фактор "місцевих жителів", які затримали бійців ПС в "Хаті магната" до приїзду поліції. Чи є у вас інформація про те, хто ці люди? Наскільки правомірними ви вважаєте їхні дії - судячи з вигляду затриманих та їх фізичного стану? Чи мають бути їм виказані претензії від правоохоронців з цього приводу?

- Після того, як власник не зміг зупинити бійку, а охорона його закладу отримала тілесні ушкодження, втрутилися й інші працівники готельного комплексу, і навіть жінки. А коли стало зрозуміло, що бійку зупинити неможливо, а в підозрюваних, згідно зі свідченнями, що підтверджуються відеозаписами, була вогнепальна зброя, власник закладу вирішив застосувати зареєстровану зброю та спецзасіб для відстрілу гумовими кулями. За словами свідків, їм була пряма погроза зброєю. Порядок і застосування вогнепальної зброї буде до кінця перевірено в ході досудового розслідування.

Тетяна Когутич, Ужгород.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-