У Вікіпедії - 15 день народження

У Вікіпедії - 15 день народження

Укрінформ
15 січня 2001 року офіційно відкрито Вікіпедію - загальнодоступну вільну багатомовну онлайн-енциклопедію.

Нині важко знайти користувачів інтернету, які жодного разу не відвідували Вікіпедію. Засновниками цього ресурсу є американські інтернет-підприємці Джиммі Вейлз і Ларрі Сенгер. Саме Вейлзу приписують визначення напряму вільно редагованої енциклопедії, а Сенгер, в свою чергу, сформулював основну частину політики, принципів і правил Вікіпедії та її спільноти.

Проте, ідея створення загальнодоступної енциклопедії спала на думку її авторам трохи раніше. Їх перший проект носив назву Nupedia, він повинен був, за задумом засновників, складатися з прискіпливо вивірених і написаних професіоналами своєї справи статей. Але таких професіоналів, що бажають попрацювати безкоштовно на користь суспільства, виявилося не так вже й багато.

Назва Вікіпедія утворилося від слів «вікі» (технологія для створення сайтів) і «енциклопедія». Основними принципами вікі-структури сайтів є можливість багаторазової правки текстів і додавання гіперпосилань на різні розділи та підрозділи статей. Таким чином, Вікіпедія постійно змінюється і доповнюється.

До 2004 року вся Вікіпедія розміщувалася на одному єдиному сервері, зараз їх вже сотні.

Разом з тим, спочатку це був виключно англомовний ресурс. Згодом проект набув популярності серед користувачів мережі, і розділи Вікіпедії почали з'являтися іншими мовами. Так вже до кінця 2001 року енциклопедія використовувала 18 мов, а обсяг її статей сягнув 200 тис.

Наразі Вікіпедія один з найпопулярніших сайтів. Її ресурсами щомісяця користуються близько півмільйона чоловік. Станом на січень 2016 року енциклопедія вміщує близько 38 млн сторінок 291 мовою. Найбільша кількість статей, понад 5 млн, написана англійською, а найменша - 1 стаття на крикській (мова північноамериканських індіанців).

Перша стаття українською мовою з'явилася на Вікіпедії у 2004 році, нині їх понад 612 тис.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-