Сьогодні у православних та греко-католиків Святвечір

Сьогодні у православних та греко-католиків Святвечір

Укрінформ
Сьогодні, 6 січня, напередодні Різдва, українці святкуватимуть Святвечір.

Вечір напередодні Різдва припадає на останній день різдвяного посту. Тому й страви мають бути пісними. Вважається, що на столі має бути 12 пісних, на честь 12-ти учнів Христа. Вживати скоромне, тобто м'ясо, рибу, молочні продукти, можна з початком Різдва - 7 січня.

У різних регіонах України здавна існували свої звичаї святкування, але всюди зі Святвечором пов'язаний обряд приготування першої куті. Її називали Багатою, оскільки, крім неї, готували ще одинадцять пісних страв, серед яких обов'язково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею й капустою, картопля та узвар. 

Щойно на небосхилі з'являлася перша підвечірня зірка, всією родиною сідали за багатий стіл. Першим, як і годилося, займав місце господар, а за ним інші члени родини.

В Україні і досі існує прекрасна традиція колядування, коли діти ходять по домівках, співають різдвяні пісні-колядки, бажаючи господарям всіляких гараздів. А господарі, в свою чергу, обдаровують дітей солодощами й монетками, які, за повір'ям, приносять удачу на весь рік.

Опівночі в храмах почнуться святкові богослужіння з нагоди великої події, яка стала початком відліку нової ери. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-