У французьких містах біля АЕС роздадуть пігулки з йодом

У французьких містах біля АЕС роздадуть пігулки з йодом

Укрінформ
Французька влада із 1 січня 2016 року розпочне нову профілактичну кампанію і роздасть безкоштовно пігулки йоду усім людям, які живуть поблизу атомних електростанцій.

Про це  заявив заступник генерального директора Спеціальної установи з питань ядерної безпеки Франції (ASN) Ален Дельместр, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Це буде не просто кампанія з поширення пігулок йоду, а й потужна інформаційна кампанія з ядерних ризиків», - сказав Дельместр.

За його словами, вжити пігулки місцевим жителям рекомендують на випадок аварії на АЕС. «Ковтання йодиду калію є простим і ефективним способом захисту щитовидної залози від впливу радіації, витік якої в разі аварії може загрожувати довкіллю та викликати онкологічні захворювання у людей», - додав Дельместр.

Кампанія включатиме поширення медикаментів та розподіл їх між домогосподарствами, серед муніципальних та інших установ (школи, бізнес-центри, мерії, урядові установ і т.д.), розташованих на відстані 10 км від 19 АЕС на території Франції. Загалом, за оцінками фахівців, це 400 тисяч будинків та 2 тисячі установ, розташованих у 500 муніципалітетах.

«Ми усі пам’ятаємо лихо п’ятирічної давнини, що сталося на Фукусімі, і, хоча Франція далека від подібного сценарію, ми маємо передбачити будь-який розвиток ситуації. У такий спосіб ми хочемо підвищити обізнаність населення щодо можливих ризиків», - зазначив Дельместр.

За його словами, після проведення інформаційної кампанії французи матимуть змогу прийти до спеціальних пунктів і отримати пігулки. Якщо активність буде замалою, то за кілька місяців йод буде відправлено до кожної оселі поштою. Витрати за кампанію взяла на себе національний оператор електроенергії концерн EDF.

Це вже п’ята за ліком кампанія з роздачі йоду у Франції із 1997 року. Остання мала місце у 2009 році. Термін придатності пігулок має сплисти наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-