У Львові відкрили й освятили пам'ятник авторові гімну України

У Львові відкрили й освятили пам'ятник авторові гімну України

Укрінформ
Автор Державного гімну України – Михайло Вербицький постав у бронзі у Львові.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Пам'ятник уродженцю Надсяння, священнослужителю скромного приходу у селі Млини (нині – прикордонна територія Республіки Польща) спорудили на пожертви львів'ян та жителів інших регіонів держави. Його замовником виступило суспільно-культурне товариство «Надсяння», яке об`єднує українців, переселених на Львівщину в ході сумнозвісної операції «Вісла».

«Відкриття пам'ятника Михайлові Вербицькому стало заключним акордом Року композитора, оголошеному на Львівщині на честь 200-річчя від дня народження отця Михайла. Його програма включила низку культурологічних акцій, в тому числі концертів із великої музичної спадщини композитора. Адже твори Вербицького заповнили прогалину, яка виникла в українській класиці у період між творчістю Бортнянського та Лисенка. В його доробку – кантати, хорові твори, церковна музика», - розповів голова товариства «Надсяння» Володимир Середа.

За його словами, загальна вартість проекту – близько мільйона гривень. Вона включає і проведення Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращий проект пам'ятника, і реконструкцію скверу, де його встановлено, і авторський гонорар, і виготовлення скульптури. Сам пам'ятник обійшовся в суму 430 тисяч гривень.

Збір пожертв триває, оскільки замовники ще мають розрахуватись за бронзу, з якої відлито постать композитора. Тому, як зазначив Середа, організатори проекту вдячні кожному, хто внесе хоч невелику лепту.

Автори пам'ятника – відомі львівські скульптори брати Володимир та Андрій Сухорські, в активі яких – низка знакових робіт, таких, як пам'ятники Тарасу Шевченку та Юрію-Змієборцю у Львові.

На запитання кореспондента Укрінформу, як вдалося досягти такого ефекту, старший із братів – Володимир зазначив, що довелось випробувати багато варіантів, створити низку ескізів, композицій. А загалом, усе робилось на інтуїтивному рівні, на відчуттях. Володимир Сухорський розповів, що над портретом композитора працював його брат, а нотний стан із вирізьбленими на ньому нотами гімну створював на граніті скульптор Володимир Стасюк.

Як відомо, Михайло Вербицький провів у Львові 13 років свого життя, тут він закінчив гімназію та навчався у Львівській греко-католицькій духовній семінарії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-