З Харкова до Туреччини вилетіли понад 300 етнічних турків з Донбасу

З Харкова до Туреччини вилетіли понад 300 етнічних турків з Донбасу

Фото
Укрінформ
Понад 300 турків-месхетинців, доставлених до Харкова з території Донбасу, впродовж дня вилетіли до Туреччини.  

Коментар журналістам дав в аеропорту Посол Туреччини в Україні Йонет Джан Тезель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вивезення турків-месхетинців з Донбасу до Туреччини ніяк не пов'язане із загостренням політичних відносин Туреччини і Росії останнім часом... Найбільший чинник - це бойові зіткнення в районі Слов'янська", - зазначив посол.

За його словами, рішення про переселення етнічних турків прийняли у квітні в результаті домовленостей між урядами України і Туреччини.

Першими рейсами, стало відомо, на двох турецьких аеробусах із Харкова вилетіли 347 осіб. Всього переселять близько 3 тисяч осіб.  

"Турки-месхетинці як переселенці отримають у Туреччині посвідку на проживання, житло і роботу. Усі вони залишаться громадянами України. За бажання вони зможуть отримати турецьке громадянство за спрощеною системою - або повернутися в Україну", - пояснює Почесний консул Туреччини у Харкові Володимир Білий.

У 1944 р. за наказом Сталіна понад сто тисяч турків-месхетинців депортували з Грузії в Середню Азію. У 1956 р. їм дозволено повернутися на Кавказ. Наприкінці 80-х років 90 тис. осіб переселилися в Азербайджан, на Північний Кавказ, Україну.

Як повідомляв раніше Укрінформ, у січні за ініціативою уряду Республіки Польща літаками з Харкова до Польщі вивезли близько двохсот етнічних поляків, які мешкали у Донецькій та Луганській областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-