Захист Клиха отримав докази тортур над українцем

Захист Клиха отримав докази тортур над українцем

Укрінформ
Адвокати ув'язненого в Російській Федерації українця Станіслава Клиха отримали його амбулаторний журнал та медичні картки, які велися у в'язницях П'ятигорська і Грозного.

Про це повідомила Українська гельсінська спілка з прав людини.

"В області променезап'ясткових суглобів з обох боків є старі рубці неправильної форми зі слів, від наручників. На колінному суглобі є старий рубець округлої форми 2 на 4 см праворуч. На лівому колінному суглобі є старий рубець 3 на 4 см округлої форми з ознаками запалення. Зі слів (Клиха - ред.), ці тілесні ушкодження він отримав рік тому з 25 серпня до 15 вересня 2014 року під час допиту в місті Владикавказ. В області гомілковостопного суглобу є старі рубці близько 0,5 см", – вказано у записі обстеження Клиха у вересні 2015 року.

Зі слів українця, ці ушкодження він отримав у Владикавказі під час допиту - від наручників і застосування електричного струму.

Окрім того, у виписці з медичної карти Клиха, у висновках різних лікарів (фельдшера Рамзанова, старшого інспектора Ісаєвої, хірурга Сулейманова) інформація про сліди від тортур – підтверджується: "Констатується наявність рубців в області променезап'ясткових, гомілковостопних та колінних суглобів, деякі - з ознаками запалення, у зв’язку із чим С.Клих скаржиться на біль. Згідно із приведеними словами Станіслава, він підтверджує, що ці ушкодження отримав у Владикавказі під час допиту, та конкретизує: рубці - це наслідок наручників і застосування електричного струму".

Раніше захист оприлюднював заяву Клиха про застосування до нього тортур, але медичну документацію адвокату Марині Дубровіній витребувати не вдавалося.

"Наразі ж захист здобув ще один аргумент на користь того, що свідчення у справі Карпюка та Клиха були здобуті Слєдкомом із використанням незаконних методів ведення слідства, а, отже, згідно з практикою ЄСПЛ, майбутній вирок може бути визнаний сумнівним", - йдеться у публікації.

Водночас, ЄСПЛ відмовив у застосуванні "правила 39". Воно застосовується, коли життю та здоров’ю ув’язненого загрожує суттєва небезпека.

Зараз Станіслав Клих перебуває у СІЗО в Грозному. Його і Миколу Карпюка звинувачують у вбивстві російських військовослужбовців під час Першої Чеченської війни. Наступне засідання відбудеться 13 січня 2016 року.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-