У МОН вже готові до проведення аудита наукової діяльності

У МОН вже готові до проведення аудита наукової діяльності

Укрінформ
МОН планує у 2016 році провести масштабний аудит наукової діяльності із залученням міжнародних експертів та використанням інструментів програми "Горизонт-2020".

Про це під час прес-конференції в Укрїнформі сказала керівник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МОН Ганна Новосад, повідомляє кореспондент агентства.

"В рамках програми "Горизонт-2020" (до якої Україна приєдналася ц.р. - ред.) Європейська комісія започаткувала програму допомоги країнам, які хочуть оцінити свою систему наукових досліджень та інновацій. Україна висловила бажання скористатися таким інструментом. У вересні Європейська комісія підтвердила нашу заявку на проведення такої оцінки", - сказала Новосад.

За її словами, підготовка до проведення аудиту розпочнеться вже в січні наступного року, а результати МОН очікує отримати у вересні 2016 року.

Як зазначила Новосад, аудит буде проведено в трьох напрямках: операційний та інституційний, а також аудит наукових конкурсів та умов фінансування; допомога у визначенні пріоритетних для України напрямків у програмі "Горизонт-2020"; зв'язок між наукою та інноваціями.

"Варто зазначити, що цю можливість ми отримали не просто так. Ми платимо за участь у програмі "Горизонт-2020" і міжнародний аудит - це той інструмент, який ми можемо використовувати по праву, і який ми можемо вважати надійним та достовірним", - сказала вона.

Крім того, як повідомив під час прес-конференції віце-президент НАНУ Анатолій Загородній, Національна академія наук також розробила свою методику оцінювання ефективності роботи наукових установ та планує найближчим часом провести пілотну перевірку однієї з установ.

"Ми взяли за основу методики ту практику, яка є в Німеччині, науковий профіль якої близький до того, що ми маємо в Україні. І використовуючи їх досвід розробили багаторівневу методику із урахуванням багатьох деталей наукової діяльності", - сказав Загородній.

Для прийняття остаточних рішень про фінансування, реорганізацію чи ліквідацію установ, за словами науковця, будуть створені комісії, куди увійдуть представники як Академії, так і наукової спільноти, а також представники урядових структур.

Як зазначила на прес-конференції заступник голови Ради молодих вчених Юлія Безвершенко, проектом бюджету-2016 також пропонується провести аудит наукової сфери, але не визначені ані механізми, ані ресурси для такої процедури.

"На 2016 рік є конкретні домовленості, аудит вже запланований, буде оцінювання наукових працівників (Міністерством освіти та науки та НАНУ - ред.).  Держава проектом бюджету ніби пропонує це зробити, але ставить нереальні часові лінії і не дає жодних ресурсів", - сказала Безвершенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-