Майбутній бюджет привів тяжкохворих пацієнтів під Кабмін

Майбутній бюджет привів тяжкохворих пацієнтів під Кабмін

Укрінформ
Тяжкохворі пацієнти, лікування яких здійснюється державним коштом, вимагають від Кабміну вдвічі збільшити суму, закладену в бюджеті на ці потреби.

Про це під час акції протесту біля Будинку уряду заявила виконавчий директор благодійного фонду "Пацієнти України" Ольга Стефанишина, передає кореспондент Укрінформу.

"За попередніми нашими даними, лише 48% пацієнтів з тяжкими захворюваннями зможуть отримати ліки, якщо Яценюк, Яресько, Квіташвілі приймуть рішення, що бюджет на ліки в цьому році буде 4 млрд гривень. Пацієнтам важкохворим потрібно мінімум 8", - сказала Стефанишина.

Таку ж суму - 8,1 млрд грн - в пояснювальній записці до бюджетного запиту вказало Міністерство охорони здоров'я.

"Цю цифру вже підтримує Міністерство охорони здоров'я, цю цифру підтримує насправді і Міністерство фінансів. Наразі лише Кабінет Міністрів має прийняти це рішення", - сказала Стефанишина.

За її словами, щодня в Україні від нестачі ліків помирає 1600 хворих на СНІД, туберкульоз, гепатити В і С, ниркову недостатність, гемофілію, орфанні захворювання. Якщо фінансування в бюджеті-2016 не буде збільшено, за словами Стефанишиної, кількість померлих від нестачі ліків зросте майже вдвічі. Так, за даними громадських активістів, суми в 3,9 млрд гривень, що зараз закладена в бюджет на наступний рік, вистачить на лікування 25% хворих на СНІД, 27% хворих на гемофілію, 9% хворих на гепатит.

Як зазначають громадські активісти, держава закуповує лише 6% препаратів вітчизняного виробництва, 94% - іноземні, і у вільному продажу в Україні здебільшого їх немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-