Вронська: Угода про асоціацію з ЄС - шанс для України покращити екологічні стандарти

Вронська: Угода про асоціацію з ЄС - шанс для України покращити екологічні стандарти

Укрінформ
Екологічна складова в Угоді про асоціацію з Європейським Союзом є значною, а імплементація директив, передбачених нею, дасть Україні шанс покращити свої екологічні стандарти та відповідно життя.

Про це під час круглого столу, що відбувся у вівторок в Укрінформі, сказала заступник міністра екології з питань євроінтеграції Ганна Вронська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для нас угода може стати інструментом, що дозволить Україні долучитися до основних тенденцій у сфері охорони довкілля і в сфері кліматичної політики. Оскільки імплементуючи директиви, які передбачені Угодою про асоціацію, Україна має шанс покращити свої екологічні стандарти і тим самим наблизитись до тих процесів, які забезпечують найкраще життя для громадян», - сказала Вронська.

За словами представників Всеукраїнської екологічної громадської організації (ВЕГО) «Мама-86», які провели аналітичне дослідження екологічного блоку Угоди, питання екології в Україні, на відміну від політичних, економічних питань, дискутуються мало. Але саме від того, як Україна виконає свої зобов'язання в частині імплементації Угоди, залежить, які подальші кроки держава має зробити не тільки в екологічній, але й в суміжних сферах.

Зокрема, за словами координатора аналітичного дослідження Марти Рудої, питання довкілля та охорони довкілля впливають на всі аспекти життя.

«Довкілля - це один з найбільших напрямків, який має найбільшу кількість актів Європейського Союзу в сфері секторального співробітництва. І не обмежується навіть цією сферою, тому що довкілля впливає і на галузі енергетики, транспорту, і на дуже велику кількість інших сфер», - сказала Руда.

За її словами, за результатами дослідження документу про Угоду, експерти виділили 8 напрямків, що становлять найважливіші зобов'язання із навколишнього середовища, та стосуються всіх секторів.

Серед них експерт назвала якість атмосферного повітря, якість води та управління водними ресурсами, управління відходами та ресурсами; охорону природи; промислове забруднення та техногенні загрози; зміну клімату та захист озонового шару; генетично модифіковані організми.

Як зазначила Руда, зараз вкрай важливо запровадити процедури стратегічної екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля, коли громадськість має доступ до всієї інформації щодо довкілля. Зокрема, щодо планів великих будівництв чи вирубок лісів, що, за словами експерта, повинно обговорюватися громадою ще на етапі планування такої діяльності.

"Потрібно запровадити механізми громадських слухань, внесення коментарів, пропозицій, для того, щоб потім ті види діяльності, що будуть здійснюватися, здійснювалися з урахуванням думки громадськості", - сказала вона.

Інші напрямки, за словами фахівців, також потребують вдосконалення законодавчої бази, або приведення до відповідності з європейським законодавством. Як зазначила на круглому столі представник Урядового офісу з питань європейської інтеграції, зміни до додатків Угоди будуть необхідні, у зв'язку з тим, що право Європейського Союзу швидко розвивається, і наразі прийнято вже багато нових нормативних актів, які не зазначені в Угоді про асоціацію з ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-