Адвокат Небесної сотні: В ГПУ не вистачає ні слідчих, ні комп'ютерів

Адвокат Небесної сотні: В ГПУ не вистачає ні слідчих, ні комп'ютерів

Укрінформ
Однією з причин гальмування розслідування вбивств на Майдані є брак ресурсів в Управлінні спецрозслідувань головного слідчого управління ГПУ.

Про це пише адвокат активістів Майдану Євгенія Закревська в статті для ZN.UA.

"Не вистачає слідчих (близько 20 займається безпосередньо майданівскими справами, ще стільки ж - справами проти вищих посадових осіб). А потрібно - двісті. Бракує процесуальних керівників, бракує фахівців. Немає площ - слідчі сидять по 5-6 осіб в одному приміщенні. Немає комп'ютерів (слідчі часто працюють на своїх ноутбуках), принтерів, ксероксів. Відсутній сервер для зберігання і централізованого доступу до величезного масиву відео. Немає поліграфа, комп'ютера і для 3D-моделювання", - пише Закревська.

Крім того, вона заявила, що з боку так званого управління з нерозслідувань чиниться постійний тиск. За її словами, управління, що створено встановити й покарати тих, хто саботував розслідування, використовується для того, щоб "контролювати й не давати займатися "самодіяльністю" провідним слідчим у справах Майдану та їхнім процесуальним керівникам".

"Навіть за умови повної формалізації та автоматизації слідчого процесу (не тільки процесуальної, але і його інтелектуальної складової) величезна кількість важливої для слідства інформації певний час перебуває виключно "в голові" слідчого, за добре організованого процесі частина з неї потрапляє до "колективного розуму "слідчої групи", - пише Закревська.

Вона пояснює, що коли ключові слідчі йдуть, частина інформації - фактичних даних, логічних зв'язків, версій, результатів попередніх перевірок цих версій - втрачається.

"Часто це критична частина. Але навіть за ідеальної організації передавання справ - це завжди втрата часу та інформації. Природно, що та інформація, зафіксована в процесуальних документах, яка починає працювати тільки тоді, коли «потрапляє до голови» слідчого - тобто після вивчення матеріалів справи. Це теж час", - пояснює затримки у розслідуванні адвокат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-