Порошенко: Пластиковий паспорт - останнє «прощавай» СРСР

Порошенко: Пластиковий паспорт - останнє «прощавай» СРСР

Укрінформ
Початок виготовлення паспортів громадян України нового зразка у формі пластикової картки є справжньою революцією, оскільки означатиме остаточне прощання з Радянським Союзом і перехід до електронної держави.

Про це Президент України Петро Порошенко заявив під час ознайомлення з процесом виробництва бланків таких паспортів на ДП «Поліграфічний комбінат «Україна», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це, що ми сьогодні бачимо - початок виготовлення паспортів України у вигляді ідентифікаційних карток - це справжня революція. Це останнє прощавай Радянському Союзу, радянському паспорту, бо формат українського паспорта був виготовлений ще в першій половині 20-го століття. Зараз це абсолютно нові підходи, що дозволять нам зробити декілька важливих революцій», - сказав Порошенко.

Так, за словами Президента, перш за все відбудеться перехід України до електронної держави, до електронного врядування. На такій ідентифікаційній картці міститиметься не лише інформація зі звичайних паспортів, загалом понад 400 кілобайт інформації. У цьому контексті Порошенко наголошує на важливості заповнення картки інформацією, а саме: медичними даними, податковою інформацією разом з ідентифікаційним кодом.

«Багато років нас годували тим, що держава не здатна це робити, що нам потрібні якісь приватні компанії, пов'язані з корупцією, на які буде витрачатися величезна кількість державних коштів. Нині зрозуміло, що це має коштувати у межах 100-160 гривень без ПДВ», - наголосив він.

При цьому, Порошенко зауважив, що на розроблення таких ідентифікаційних паспортів інвестиції були достатньо помірними. Так, машина для виготовлення карток коштує в межах 1 млн євро, а машина для біометричних паспортів - 3,5 млн євро.

«Це окупається за дуже короткий термін», - додав він.

Глава держави висловив сподівання, що вже з 1 січня 2016 року Державна міграційна служба отримуватиме від поліграфкомбінату «Україна» 45 тисяч таких карток на добу.«Впевнений у тому, що і за Верховною Радою не забариться, аби розширити межі використання цих електронних карток», - резюмував Президент.

Порошенко переконаний, що виготовлення паспортів у формі пластикової картки сприятиме національній безпеці, оскільки підробити їх буде неможливо.

«Думаю, що внесок системи електронних карток в  забезпечення національної безпеки є надзвичайно важливим. Ви знаєте, що зараз СБУ розгорнула активну діяльність проти диверсійно-розвідувальних груп, які намагалися робити свою чорну справу, по низці міст України, і мають у кишенях від 5 до 12 фальшивих паспортів, які було дуже легко виготовити. Коли у нас буде така ідентифікаційна картка громадянина України, то подробити її буде майже неможливо», - сказав Президент.

За словами Порошенка, картка має величезну кількість рівнів захисту, що підтверджені і захищені відповідними сертифікатами, які гарантують збереження інформації, що міститься на електронній картці. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-