Соціальна допомога переселенцям виплачується вчасно - Урядовий контактний центр

Соціальна допомога переселенцям виплачується вчасно - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Суворим випробуванням для нашої держави став збройний конфлікт у східних регіонах та тимчасова анексія АР Крим і м.Севастополь, що спричинило неочікувану внутрішню міграцію. Чимало громадян змушені були змінити своє місце проживання та роботу. В національному законодавстві з'явилося поняття про внутрішньо переміщених осіб (ВПО), почала формуватися правова база щодо їхніх прав, обов'язків і пільг.

Так, за даними Міністерства соціальної політики України, станом на 7 грудня 2015 року взято на облік понад 1,6 мільйона вимушених переселенців. Понад 630 тисяч сімей звернулися за призначенням грошової допомоги, близько 600 тисяч таку допомогу отримали. Загалом вимушеним переселенцям перераховано 3 млрд гривень соціальної допомоги.

Нині основоположним документом, який регулює відносини щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб, є Закон України від 20.10.2014 року № 1706-VII "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб". Проте запровадження процедури реєстрації місця проживання ВПО, а саме: внесення відмітки про реєстрацію до довідки про взяття на облік та перевірка місця проживання - обмежують право переселенців на свободу пересування і вільний вибір місця проживання. Тож, аби уникнути цих та інших розбіжностей, розроблено проект Закону України №2166 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", який вносить ряд доповнень до основного закону про забезпечення прав і свобод вимушених переселенців. Зокрема, отримана довідка внутрішньо переміщеної особи діятиме безстроково, що унеможливить припинення будь-яких соціальних виплат за місцем тимчасового проживання переселенців. Також забезпечуватиметься й реалізація інших процедур, зокрема, трудових відносин, а також правових відносин, пов'язаних із реєстрацією місця проживання ВПО.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2015 року на урядову "гарячу лінію" надійшло близько 30 тисяч звернень.

Зокрема, запити від ВПО, в яких вони зверталися щодо своєчасного отримання щомісячної адресної допомоги, акцентували увагу стосовно порядку призначення та виплати соціальної допомоги сім'ям із дітьми, наданні гуманітарної та матеріальної допомоги для вирішення нагальних соціально-побутових проблем, на отриманні субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, а також для придбання твердого побутового палива і скрапленого газу.

Так, жителька м. Донецьк звернулася на урядову "гарячу лінію" з проханням надати їй гуманітарну допомогу за місцем тимчасового проживання (м. Мелітополь Запорізької області), де вона мешкає разом із п'ятьма малолітніми дітьми. Департамент соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації надав роз'яснення заявниці щодо порядку дій для вирішення даного питання. Під час зворотного зв'язку багатодітна мати повідомила про отримання гуманітарної допомоги.

Заявник з м. Брянка Луганської області, який тимчасово проживає у м. Кремінна Луганської області, звернувся на урядову "гарячу лінію" за сприянням у подовженні виплати щомісячної адресної допомоги та поверненні заборгованих коштів за місцем його тимчасового проживання. Чоловік підтвердив зворотним зв'язком, що заборговані кошти виплачені, а в Кремінській райдержадміністрації Луганської області повідомили про продовження виплати допомоги на наступний період.

Заявниця з м. Луганськ, яка тепер разом із братом проживає у м. Харків, просила надати матеріальну допомогу на проведення йому термінової операції. Після звернення на урядову "гарячу лінію", у Департаменті праці та соціальної політики Харківської міської ради повідомили, що хворому надана матеріальна допомога у розмірі 2 тис. грн. Зворотним зв'язком із заявницею було підтверджено про надання допомоги.

Тож вимушені переселенці, які звертаються на урядову "гарячу лінію", можуть бути впевнені, що до їх проблем завжди ставитимуться із розумінням та увагою, і зроблять усе можливе, щоб вони були почуті в органах виконавчої влади.

За період з 4 по 10 грудня 2015 року на урядову "гарячу лінію" надійшло 60 тисяч 540 дзвінків, а також 684 громадянина звернулися через Інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38(044)284-19-15. Киянам надається прямий міський телефон "гарячої лінії" за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-