Переселенці пікетували посольство РФ

Переселенці пікетували посольство РФ

Фото
Укрінформ
Вимушені переселенці з окупованого Криму, Донецької і Луганської областей у зв'язку з Міжнародним днем прав людини провели біля посольства РФ у Києві акцію-перфоманс "Рускій мір - світ безправ'я".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, учасники акції у такий спосіб вирішили висловити свій протест проти агресії Росії по відношенню до України і привернути увагу міжнародної спільноти до порушення прав людини на окупованих Росією територіях.

Активісти повісили на огорожі диппредставництва великий плакат, на якому була зображена імпровізована карта світу без чітких державних кордонів. На ній була позначена територія РФ із зображенням нафтовидобувної вежі і бензоколонки, великими червоними плямами вказані місця, де політика Росії призвела і призводить до нестабільності, кровопролиття і порушення прав людини: Чечня, Грузія, Молдова, Азербайджан, Вірменія, Україна, Сирія.

Автори перфомансу хотіли показати міжнародній спільноті, що російська агресія - це не статичне явище. На їх думку, "Руській мір" рухається, і рухається він у західному напрямку. Виходячи з цього, активісти задалися питанням "Молдова, Грузія, Україна, Сирія - хто наступний"?

На огорожі були розвішені плакати з написами: "Свободу політичним в'язням", "Стоп геноциду кримських татар", "Ні репресіям, обшукам, арештам", "Ні насильницькій депортації", "Ідеологія "Руського міра" -  нацистська ідеологія", "Ні терору мирних жителів".

На парапеті біля посольства були виставлені портрети українських волонтерів, журналістів та активістів, які постраждали від російської агресії, політичних в'язнів у РФ і на окупованих територіях Донецької, Луганської областей і Криму.

За різними даними через полон проросійських бойовиків на Донбасі пройшли 10-15 тисяч мирних громадян України з надуманих причин. Чверть із них піддавалися тортурам і знущанням за їх політичні погляди. За весь час російської агресії загинуло понад 9 тисяч мирних громадян, близько 3 млн вимушені було покинути свої домівки у пошуках кращого життя на мирній території.

Координатор Комітету захисту прав кримськотарского народу, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв наголосив, що окупаційна влада не припиняє переслідувати кримських татар, постійно проводять обшуки у активістів. За його словами, багатьох незаконно поміщено у в'язниці.

Наприкінці акції її учасники вимагали від Росії вивести своїх найманців з території Донецької і Луганської областей, звільнити окуповану територію Криму і закликали діяти в рамках міжнародного права.

Активісти ухвалили резолюцію, в якій наголошується, що "Україна повинна вголос заявити і, використовуючи статус непостійного члена Ради Безпеки ООН у 2016-2017 роках, наполегливо нагадувати світовій спільноті, що в XXI столітті жодна держава і жоден народ не почуватиметься захищеним і не матиме можливості розвиватися, якщо всупереч загальноприйнятим принципам і нормам права, такі держави як Росія продовжуватимуть відкрито порушувати права людини, спонсоруючи й експортуючи екстремізм і тероризм".

Учасники акції затвердили звернення до ООН у зв'язку з масовими і систематичними порушеннями прав людини на окупованих Росією територіях Донбасу і АР Крим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-