Православні відзначають день великомучениці Катерини

Православні відзначають день великомучениці Катерини

Укрінформ
Сьогодні, 7 грудня, православні християни шанують пам'ять великомучениці Катерини.

Святій Катерині випало жити під час жахливих гонінь на християн. Дочка правителя міста Александрії Єгипетської за часів імператора Максиміна була надзвичайно красивою і розумною, здобула блискучу освіту.

Їй було 17 років, коли вона прийняла християнську віру і відтоді проповідувала учення Ісуса Христа. За наказом імператора Максиміна, після тривалих вмовлянь зректися Христа, кати ув'язнили її і тримали без їжі і води. Потім вони  її піддали колесуванню, але блискавка вщент зруйнувала пекельну машину. Тоді їй відсікли голову. Мощі святої Катерини перенесли на Синайську гору.

Зараз на тому місці стоїть монастир Святої Катерини (ІV ст, об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО), куди приїжджають паломники з усього світу, аби вклонитися силі духу і вірі в Бога святої великомучениці. Місцеві ченці всім паломникам дарували скромні "обручки Катерини" - на згадку про відвідання святині.

В Україні свято Катерини - це перш за все жіноче свято, яке споконвіку вважали Днем жіночої долі. Сподіваючись на допомогу святої Катерини, дівчата і жінки просили її про щасливий шлюб і згоду в сім'ї. Вважається, що вона покровительствує незаміжнім дівчатам, а також вагітним, які просять у неї легких пологів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-