Сьогодні - День Збройних Сил України

Сьогодні - День Збройних Сил України

Укрінформ
6 грудня відзначається День Збройних Сил України, який встановлено згідно з Постановою Верховної Ради № 3528-ХІІ від 19 жовтня 1993 року.

Саме 6 грудня 1991 року парламент прийняв Закон «Про Збройні Сили України». Після розпаду СРСР Україна успадкувала одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння та військової техніки. Але за понад 20 років незалежності українська армія була майже знищена. Україна відмовилася від чималого ядерного арсеналу (за кількістю – третій після США і Росії). На невигідних для України умовах було поділено Чорноморський флот (18,3% кораблів отримала Україна, Росія – 81,7%).  

Упродовж багатьох років відбувались масові скорочення кадрових військовослужбовців. Переломним моментом в історії сучасних Збройних Сил стали минулорічні події: агресія Росії, анексія Криму, окупація частини Донбасу. Попри тотальну руїну в армії, зради, втрати, шалений тиск і підступність ворога, українським військовим вдалося відстояти незалежність батьківщини й захистити власний народ від агресора. 

Сьогодні відбувається справжнє відродження українських збройних сил. Вже прийняті нові Стратегія національної безпеки України та Воєнна доктрина України.  Наша армія переозброюється, реформується і впроваджує нові стандарти. 

За останні півтора року чисельність українського війська збільшилась вдвічі. Не в останню чергу і завдяки тисячам добровольців. 24 серпня 2015 року, Президент України Петро Порошенко, який є й Верховним Головнокомандувачем ЗС, під час урочистостей з нагоди 24-ї річниці Незалежності України у Києві зазначив, що «…210 тисяч людей прийшли на військову службу за шість черг мобілізації. З них 35 тисяч, тобто кожний шостий, - добровольці».  Прикметно, що День Збройних сил України відзначається наступного дня після Дня волонтерів. Сьогодні саме завдяки їм – волонтерам і військовим, гартується нова українська армія та пишеться її нова історія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-