Фейк LifeNews про обстріл Донецька проколовся на деталях

Фейк LifeNews про обстріл Донецька проколовся на деталях

Укрінформ
Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування спросував фейк пропагандистського російського телеканалу "LifeNews" щодо порушення українськими військовими режиму «тиші» на Донбасі.

Про це заявив керівник української групи СЦКК генерал-майор Борис Кременецький, передає прес-центр АТО.

«Ще раз нагадую, що українська сторона неухильно виконує мінські домовленості та дотримується режиму припинення вогню. У зв’язку з цим ми зі стурбованістю та особливою увагою розглядаємо кожну заяву про порушення режиму припинення вогню з боку Збройних Сил України. Чергове звинувачення було озвучене донецькими та окремими російськими ЗМІ про нібито обстріл з боку українських військовослужбовців житлового кварталу Донецька (вул. Чехословацька, Шахтопроходчиків, Курчатова) ввечері 28.11.2015», – зазначив Кременецький.

Проаналізувавши це звинувачення, українська сторона СЦКК заявляє про непричетність ЗС України до зазначеного обстрілу. Крім того, наявна інформація свідчить про сплановану акцію бойовиками ОРДО з дискредитації ЗС України.

Про це, зокрема, свідчить, що знімальна група телеканалу "LifeNews" прибула на місце події раніше співробітників СММ ОБСЄ та спостерігачів СЦКК від російської сторони.

Як зазначається, по-перше, в час, коли (згідно зі ЗМІ) проводився обстріл вказаного жилого кварталу, українська сторона СЦКК не була поінформована російською стороною щодо обстрілів у цьому напрямку.

По-друге, черговою зміною СЦКК станом на ранок 29.11.2015 (наступний день) не було зафіксовано порушень режиму припинення вогню в цьому напрямку.

По-третє, 28.11.20015 спостерігачами СЦКК (спостережна група "Красногорівка") тричі були зафіксовані факти обстрілу НЗФ ОРДО з району Трудовський та два рази з району населеного пункту Старомихайлівка (шахта Абакумова) у напрямку житлових масивів Донецька.

Попри те, що сюжет був знятий на високому пропагандистському рівні, операторам не вдалося врахувати усі деталі. Зокрема, в сюжеті ЗС України звинувачуються в обстрілі нібито 120-мм міною, але якщо придивитися уважно (25-28 секунда відео сюжету), на землі відсутні уламки від стіни, яка "була зруйнована внаслідок обстрілу", та сам характер ушкоджень виглядає сумнівно. Крім того, малоймовірним виглядає епізод з осколком, який неприродно лежить в єдиному отворі абсолютно неушкодженої стіни, наче чекаючи на оператора "LifeNews".

За уточненими даними, згадувані будинки по вул. Чехословацькій були зруйновані набагато раніше, у зв’язку з чим на час “обстрілу” у них ніхто не мешкав і, відповідно, ніхто не постраждав.

Подібні факти свідчать про цілеспрямовані дії НЗФ ОРДО щодо дискредитації ЗС України, подальшого загострення конфлікту, небажання дотримуватися режиму припинення вогню та виконання Мінських домовленостей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-