У Києві візуалізували порушення прав людини у Криму

У Києві візуалізували порушення прав людини у Криму

Карта
Укрінформ
У Києві представлено інтерактивну карту порушень прав людини у Криму. Проект, підготовлений командою громадської організації «КримSOS» за підтримки Посольства Чеської Республіки в Україні, зафіксував 179 фактів порушень прав людини за весь час окупації Криму.

Про це на прес-конференції у Києві заявив співзасновник громадської організації «КримSOS» Алим Алієв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Три дні тому, коли ми у Брюсселі представили карту порушень прав людини у Криму, було зафіксовано 173 факти. Сьогодні ми реєструємо вже 179 випадків порушень прав людини з боку окупаційної влади», - повідомив Алієв.

За його словами, карта, складена у хронологічному порядку, містить кейси з інформацією за наступними розділами: «право на життя», «кримські татари», «тиск на Меджліс».

Як підкреслив Алієв, «карта - не одноразова акція, вона триватиме до тих пір, поки не настане час «збирати каміння» і відповідати за скоєне у Криму».

За словами співзасновника «Крим SOS» Таміли Ташевої, 1 грудня презентація карти порушень прав людини відбудеться в Європарламенті.

«Сьогодні ми маємо говорити не просто про ці 179 порушень прав людини у Криму, ми маємо говорити про системний характер порушень, що склався в Криму, з боку російської влади», - зазначила Ташева. 

Радник посла Чеської Республіки в Україні Альжбета Чмелярова повідомила, що карта спочатку була задумана двома мовами - російською й українською, оскільки вона розрахована на користувачів за межами України.

«Карта правопорушень у Криму має інформувати зарубіжного користувача й звернути його увагу на проблему порушень прав людини на півострові», - підкреслила вона.

За словами співзасновника громадської організації «КримSOS» Севгіль Мусаєвої-Боровик, проект дасть змогу не лише інформувати світ про ситуацію з правами людини в Криму, а й безпосередньо анонімно повідомляти про ті порушення, які щодня здійснює окупаційна влада на півострові. Крім того, карта після діалогів і дискусій на міждержавному рівні дасть змогу, нарешті, залучити у Крим міжнародну місію з прав людини.  

«В окупованому Криму не працює міжнародна місія з прав людини. І ми дуже сподіваємося, що ця карта, як інструмент, допоможе розширити діалог і почати дискусію, щоб міжнародна місія у Криму запрацювала", - зазначила Мусаєва-Боровик.

Ознайомитися з картою можна на сайті crimeamap.krymsos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-