У Вашингтоні вшанували річницю Голодомору

У Вашингтоні вшанували річницю Голодомору

Фото
Укрінформ
Держава Україна, так само як і українська громада Америки докладуть більше зусиль, щоб розповісти американцям правду про Голодомор 1932-33 рр.

Про це зазначили організатори пам'ятних заходів зі вшанування 83-ї річниці трагедії Голодомору, що відбулися в суботу біля монументу "Поле пшениці" в центрі Вашингтона.

Як зауважив Укрінформу з цього приводу посол України в США Валерій Чалий, дипломатична місія має відповідні задачі від вищого керівництва держави. "Завдання, поставлене президентом, міністром закордонних справ – розширити знання про геноцид в Україні в 1932-33 роках та ініціювати відповідну політичну та політико-правову реакцію", - наголосив посол.

За його словами, в цьому питанні існують певні складнощі юридичного характеру. Одна з них – це виключення ще Радянським Союзом окремої норми з Конвенції ООН про запобігання злочинів геноциду та покарання за них, "яка давала можливість з точки зору міжнародного права визначити Голодомор в Україні геноцидом". Тим не менше, зауважив дипломат, зараз доступною стає все більше документальної інформації про ті часи, відкриваються архіви КДБ.

"Думаю, з часом розуміння глибини свідомих злочинних дій проти цілого народу стане підставою для політичних і політико-правових рішень ще більшого кола країн, тож робота на цьому напрямі продовжуватиметься й тут, у Сполучених Штатах", - наголосив Валерій Чалий.

Паралельних зусиль на цьому напрямі докладає й українська громада Америки. Як розповів Укрінформу голова Крайового комітету США з визнання Голодомору геноцидом Михайло Савків, уже зараз опрацьовуються ідеї, як більш ефективно поширити знання про голод в Україні.

"Ми обговорюємо різні думки та ідеї. Це, звичайно, виставки в публічних музеях, в навчальних закладах, проведення лекцій в американських університетах. Крім того, ми хочемо ввести тему Голодомору в шкільну програму для старших класів", - зауважив Савків. Щодо шкільного напряму, він пояснив, що складність полягає в децентралізації американської системи середньої освіти. "Тобто, кожний штат визначає програму навчання, тому ми активізуємо українську громаду в різних штатах для цього",- зазначив голова Комітету.

Що ж стосується офіційного визнання Голодомору геноцидом, Савків нагадав, що Конгрес США вже прийняв кілька документів, які застосовують таке формулювання. В тому числі, "в законопроекті щодо встановлення меморіалу жертвам Голодомору в Вашингтоні вказано на геноцид в Україні". Натомість, за його словами, потрібно й надалі працювати над тим, щоби добитися офіційного визнання цього з боку адміністрації США.

Тим часом, у американській столиці відчувається наростаюча політична підтримка цієї ідеї. Варто лише згадати багатотисячний мітинг за участі членів Конгресу та адміністрації США, дипломатів та іноземних гостей, присвячений відкриттю монумента "Пшеничне поле" архітектора Лариси Курилас. Поява цього пам'ятника в центрі Вашингтона стала не лише символом скорботи українців, але й підтримки з боку американського народу.

"Мені дуже подобається, що пам'ятник тепер має своє життя. Люди приходять, ставлять свічки в самих буквах слова "HOLODOMOR", на буквах, між ними та замислюються над тим, що означає цей монумент", - розповіла в коментарі агентству Лариса Курилас.

За її словами, коли люди підходять до монумента, то відчувають, що це не тільки образ пшениці в бронзі, це образ виживання цілого народу. Й про це мають знати всі, щоб подібного не сталося більше ніде у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-