У Голодомор загинули майже 4 мільйони українців - дослідження

У Голодомор загинули майже 4 мільйони українців - дослідження

Укрінформ
Людські втрати через надсмертність в Україні внаслідок голоду у 1932-1934 роках становлять 3,9 мільйона осіб,  з них мільйон - діти віком до 10 років.

Такі дані наукових досліджень демографічних втрат України внаслідок Голодомору 1932-1933 років оприлюднила у четвер провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.Птухи НАНУ Наталія Левчук під час прес-конференції в Укрінформі.

"Згідно з отриманими розрахунками, втрати через надсмертність становлять 3,9 мільйона осіб. У процесі розрахунку з'ясувалося, що підвищення смертності спостерігалося не лише в 1932-1933 роках, а й у 1934 році. Тому й розрахунок вівся за ці три роки", - сказала Левчук.

Так, за її словами, основну частину померлих від голоду становлять селяни. Хоча, з 3,9 мільйона загиблих майже 300 тисяч - це міські жителі. Найбільша концентрація смертності спостерігалася у 1933 році,  на цей рік припадають 90% людських втрат.

Водночас дефіцит народжень дітей через Голодомор за 1932-1934 роки сягає майже 600 тисяч немовлят.

Якщо оцінювати смертність за статтю, то найбільше у роки голоду померло чоловіків (60%), а віковий розподіл свідчить, що чверть померлих, тобто близько мільйона, - це діти віком до 10 років. Що стосується географії Голодомору, то найбільших людських втрат зазнала Київська і Харківська області у межах тогочасного поділу. На кожну з них припадає понад мільйон втрат.

"У підсумку за 1932-1934 роки від голоду померли 13% від загальної чисельності населення України. У містах втрати становлять 4% населення, у сільській місцевості - 16%, тобто серед селян кожен шостий був приречений на смерть від голоду", - підкреслила науковець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-