В Україні низький рівень толерантності щодо дітей-інвалідів - ЮНІСЕФ

В Україні низький рівень толерантності щодо дітей-інвалідів - ЮНІСЕФ

Укрінформ
Ставлення до дітей з інвалідністю в українському суспільстві не відповідає європейському цивілізованому ставленню до таких дітей.

Про це сказав на прес-конференції в Укрінформі з нагоди Всесвітнього дня дитини «Діти з інвалідністю в Україні: низький рівень толерантності та шляхи подолання проблеми» Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, голова Національної Асамблеї інвалідів України Валерій Сушкевич.

"Мене дуже вразили дві цифри з дослідження, проведеного ЮНІСЕФ, - 96 відсотків українського соціуму стверджують, що діти з інвалідністю заслуговують рівноправного місця і підтримки суспільства. Тобто теоретично наше суспільство усвідомлює, що до цих діток треба забезпечити позитивне ставлення. А на практиці тільки 13 відсотків населення готові сприймати дітей з інвалідністю в якості друзів, членів сім'ї, прийняти в спільноту здорових дітей. Така дистанція від 96 до 13 відсотків говорить про низький рівень толерантності суспільства в Україні по відношенню до дітей з інвалідністю", - зазначив Сушкевич.

Він підкреслив, що численні приклади у дитячих садках,  школах свідчать, що таких дітей не сприймають. За його словами, ми суттєво відстаємо у цих питаннях від європейського цивілізованого сприйняття таких дітей.

Таке ставлення суспільства треба змінювати, і цьому, на думку Сушкевича, сприятиме інформаційна кампанія, яку розпочинає ЮНІСЕФ з підвищення толерантності до дітей з інвалідністю та їх сімей, яка пройде під гаслом - "Бачити спершу Дитину, потім інвалідність", сказав він.

У свою чергу, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс повідомила, що інформаційна кампанія з підвищення толерантності щодо дітей з інвалідністю та сімей, які виховують таких дітей, пройде у всіх регіонах України. Вона передбачає зовнішню рекламу, соціальні відеоролики на телебаченні, та встановлення інклюзивних дитячих майданчиків. За її словами, кампанія фінансується Європейським Союзом.

Дитячі майданчики спочатку встановлять у Львові - в центральному парку ім. Богдана Хмельницького, в Бердичеві (Житомирська область), Красноармійську (Донецька обл.) та селі Перебиковець (Чернівецька обл.), повідомила виконавчий директор Національної Асамблеї інвалідів України Наталія Скрипка. За її словами, громади з цих міст виграли конкурс «THISABILITY | Можливості для ВСІХ»  на встановлення інклюзивних дитячих майданчиків.

За статистичними даними, в Україні кількість дітей з інвалідністю сягнула показника 167 тисяч дітей або 2% від усього дитячого населення країни (8 млн).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-