Чверть українців бояться, що децентралізація породить місцевих «князьків»

Чверть українців бояться, що децентралізація породить місцевих «князьків»

Укрінформ
Двадцять вісім відсотків українців очікують, що внаслідок децентралізації з'являться нові можливості для контролю місцевої влади громадянами.

Такими є результати опитування, які озвучила у ході круглого столу в Укрінформі на тему: "Результати місцевих виборів: перспективи децентралізації" аналітик фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна.

"28% українців очікують, що внаслідок децентралізації з'являться нові можливості для контролю місцевої влади громадянами, які проживають у громадах. Також 23% говорять про те, що внаслідок децентралізації треба очікувати покращення якості тих послуг, які надаються громадянам від держави і від відповідних органів влади", - зазначила вона.

Крім того, близько 24% населення вважають, що децентралізація може призвести до появи місцевих "князьків". "24% загалом по країні очікують, що внаслідок децентралізації на місцях можуть з'явитися умовні "князьки", які не будуть нікому підконтрольні, але будуть мати розширені повноваження у порівнянні з тим, які повноваження має сьогодні місцева влада", - сказала Золкіна.

За її словами, найбільший страх щодо появи місцевих "князьків" є у центрі країни (36%) та на звільненій території Донбасу (30%).

Водночас, Золкіна додала, що 17% населення говорять про те, що децентралізація може призвести до певного спустошення населених пунктів, які мають невеликі статки.

Третина населення не знає, до яких наслідків може призвести децентралізація.

Загальнонаціональне дослідження громадської думки населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 9 по 19 жовтня 2015 року у всіх регіонах України, окрім окупованої частини Донбасу і Автономної Республіки Крим. Всього було опитано 2040 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,3%. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-