Чонгар таки рулить. Про що говорять у кримських маршрутках

Чонгар таки рулить. Про що говорять у кримських маршрутках

Укрінформ
Про життя в Криму найкраще говорити, використовуючи власну інформацію та особисті спостереження

Можливо, чотирьох днів замало, щоб намалювати повну картину того, що відбувається на окупованому, блокадному і затиснутому штормами півострові, але враження, що Крим розслабився і припинив боротьбу, - немає. Сьогодні він бореться... за елементарне виживання.

ДЕНЬ ПЕРШИЙ: У КРИМУ НЕ НАЛЯКАНІ ТІЛЬКИ РОСЛИНИ

Кожна нова поїздка в Крим - це страх побачити і зрозуміти, що він став іншим, що в спотвореній реальності тут тепер сприймається не лише політика, економіка та мораль, але й усе інше життя.

Це - очікування, що дрімуча ненависть до інакомислення раптом торкнеться не тільки людей, книжок, театрів, бібліотек, але й самої природи Криму, її великих і маленьких пам'ятників і визначних пам'яток.

Однак, незважаючи на те, що природа в Криму - дама примхлива, квіти й дерева, вітри й дощі, гори й степи не змінили свого запаху, кольору, профілю та протяжності. Так звана «кримська весна» не вплинула на аромат червонокнижної кримської півонії, блакитні ялини в сімферопольському парку не стали біло-синьо-червоними, а Чатир-Даг не змінив свого вікового силуету «намету» і не прийняв обриси відомої вежі із зіркою.

Природу не злякаєш, вона не збреше, не злукавить, не стане підлещуватися чи догоджати. Мабуть, це єдиний співрозмовник у Криму, який нічого не боїться. Надійність усього іншого - сім'ї, роботи, дружби, навчання, культурних уподобань і політичних симпатій перевіряється одним питанням – Крим чий?

ДЕНЬ ДРУГИЙ: «А ЧОМУ ТАК ДОРОГО?»

Щоб поспілкуватися з народом, аби дізнатися не тільки «що почому», але і «як узагалі живеться в Криму», потрібно йти на ринок. Причому питання приналежності Криму тут абсолютно не доречне. На ранньому кримському базарі кожен живе своїм миттєвим інтересом - швидко продати і до обіду повернутися додому.

Але народ, незважаючи на час овочевої консервації, не дуже активний. Декілька покупців шукають баклажани, моркву, помідори, цибулю та перець.

Баклажанів на ринку в Криму цього року взагалі немає, пояснює торгівець овочами. Продукт дуже примхливий і в кримських умовах виростити його проблематично. До продовольчої блокади його в основному завозили з Херсонської області, тому заготівля ікри з «синеньких» на цю зиму в Криму зірвалася.

Помідори від 120-250 рублів беруть неохоче. Дорого - у гривні це 35-70. У Києві найдорожчі рожеві помідори - по 20 грн. Болгарський перець - 150 рублів (у Києві 10-13 грн), а огірки - 140 (на материку вони зараз по 24-26 грн). Моркви й капусти на кримському ринку завжди було в надлишку - сьогодні ці овочі треба пошукати, і навіть на оптовому ринку «Привоз» вибір залишає бажати кращого. Ціни в середньому в 2-3 рази вищі за київські.

Підходжу до торгівця овочами, питаю: «Місцеву картоплю продаєте?». «Звичайно, ось це - «кримська троянда», а цей сорт - «американка», - відповідає він.

«А чому так дорого?», - цікавлюся, хоча розумію, що кримські сорти картоплі завжди були дорогими, а зараз, коли блокада не дозволяє завозити картоплю з інших регіонів України, дешевше ніж 60 рублів цей коренеплід не знайти, а елітні сорти - ще дорожчі. В Україні ж його можна придбати по 5-7 грн.

Продавець спокійно розповідає, що картоплю вирощував для себе, але змушений її продавати, тому що потрібно купити м'ясо, а воно дуже подорожчало (350-400 руб. за кг антрекота), ще треба запастися мукою на зиму (мішок - 800 рублів).

Жінці, яка поруч торгувала зеленню, вочевидь не сподобалися запитання про «дорого».

«Думаєте, нам подобаються ці ціни. Ви зайдіть до аптеки - там пластинка звичайного фурациліну 100 рублів з гаком (у Києві, до речі, 11 грн. - Ред.), не кажучи вже про противірусні та антибіотики. Щоб вилікувати дитину, потрібно тисяч п'ять рублів. Один антиалергійний засіб коштує 3 тисячі», - мало не плачучи, скаржиться жінка.

Знаю, що вона має рацію, - за привезений із материка на замовлення амоксил сплачено 52 грн, а в Криму за ті ж дві пластики треба заплатити 300-400 рублів.

Увечері вмикаю телевізор, а там місцеві телеканали вустами «перших осіб» захлинаючись розповідають, що в Криму немає жодних проблем із продовольчої блокадою. Що продукти масово завозитимуться з Росії через Керченську протоку. Що блокада дасть стимул для розвитку власного виробництва. Що в Криму відкриється власна лінія з виробництва ліків. Що акція з блокування в Крим продуктових фур - лише невеликий такий флеш-моб, який скоро зійде нанівець.

ДЕНЬ ТРЕТІЙ: ЕКСПЕРТ ІЗ НАРОДУ

Десь удається створити враження «достатку», а десь порожні полиці не приховати

Загальне враження, що асортимент товарів у Криму після блокади практично не змінився, але всі продукти дуже подорожчали, підтвердило й відвідування супермаркетів. Є дефіцит молочних товарів. Наприклад, українського молока, сиру і твердих сирів на прилавках уже немає. Але проблема з цими продуктами була й півроку-рік тому, бо вся молочка з материка розкуповувалася миттєво - і тому що користувалася попитом, і тому що її було просто мало. Полиці магазинів, як і до блокади, намагаються заповнювати місцевою і російською продукцією. Десь удається створити враження «достатку», а десь порожні полиці не приховати

Напрошуються питання - кому ж до блокади здійснювали постачання на півострові продуктові фури, і яку вони заповнювали порожнечу, якщо картина практично не змінилася?

Ситуацію роз'яснив місцевий «експерт» із сімферопольського ринку «Бородіно».

«Я тут поруч живу. Так от, раніше на цій дорозі від Куйбишевського ринку і від нашого ринку «Бородіно» гуркіт стояв від фур неможливий. Цілим потоком вони везли вантажі на Керч, а потім до Росії. А зараз, бачите, жодної вантажівки, і тиша стоїть. Так було, коли на морі починався шторм. Куди поділися сьогодні ці вантажівки? Напевно, у Херсоні їх зупинили», - ділиться своїми спостереженнями народний «експерт» дядько Льоша.

На запитання, хто переможе в битві, оголошеній Чонгаром російському Криму, він відповів: «Побачимо, наразі ситуацією рулить Чонгар».

На підтвердження його слів, увечері в новинах по місцевому телеканалу кажуть, що в Криму на організаторів продовольчої блокади завели кримінальну справу, що кожного, хто в'їжджає з боку материкової України, перевірятимуть на причетність до блокади, що блокада Криму - це ганьба Україні. Напевно, має рацію дядько Льоша, Чонгар рулить.

ДЕНЬ ЧЕТВЕРТИЙ: КОГО МОГЛИ – ЗААРЕШТУВАЛИ, АЛЕ КАРТОПЛЯ НЕ ДЕШЕВШАЄ

Ще одне цікаве місце, яке є індикатором настрою народу, - транспорт. Попри те, що «Крим - їхній», у маршрутних автобусах Сімферополя атмосфера не радісна. І винне в цьому, вочевидь, не подорожчання проїзду в маршрутках.

Спробую зрозуміти - чому, а ще краще - вдаватиму із себе задрота, що не відводить очей від телефону, і послухаю розмови пасажирів.

«Ні, кажуть, і все - не годиться вивчати англійську в дитячому садку»

«Не знаю, чому не дозволяють, ми вже зібрали батьківський комітет, пішли до завідуючої дитсадком і гроші зібрали на вчителя. Ні, кажуть, і все - не годиться вивчати англійську в дитячому садку», - розповідає літня жінка.

«Учора знайомого скоротили із залізниці. Кажуть, немає роботи, майже всю їхню бригаду розігнали. Хоче їхати до Полтави, у нього там родич якийсь», - чую від хлопця років 25.

«Раніше якась програма була навчальна, а зараз одна політика на уроках»

«Не хочу сваритися з учителями, але раніше якась програма була навчальна, а зараз одна політика на уроках», - шепоче інтелігентна на вигляд жінка.

«Я б цього Чубарова власноруч задушила, ковбаси укрАїнської вже місяць не бачу», - скаржиться інша пасажирка.

І це розмови не про «високу» політики. Уявляю, як розпалюються пристрасті при розмовах на кухні, коли падає напруга в електричних мережах і холонуть батареї у квартирах.

Про те, що холодно сьогодні в кримських будинках, розповідали навіть у телевізорі. Підтвердили, що «уряду» надходить велика кількість скарг на подачу тепла до житлових будинків, шкіл, дитсадків, що зриви опалювального сезону спостерігаються практично в кожному районі та місті, і взято на контроль 213 об'єктів житлового фонду та 23 об'єкта соціальної сфери. При цьому Аксьонов лише трохи покартав «муніципальну владу».

З усього видно, боротися з такими «дрібними» проблемами, як тепло в будинках, ціни на продовольство, якість освіти у школах і вимирання охорони здоров'я в Криму, місцева «влада» не вважає за потрібне.

Ставленики Москви, як і раніше, усі свої сили кидають на боротьбу з «внутрішнім ворогом»

На тлі того, що в Криму почалися системні зміни в економічному та соціальному житті, ставленики Москви, як і раніше, усі свої неабиякі сили кидають на боротьбу з «внутрішнім ворогом».

Напевно, думають вони, після «викриття» у Криму ще однієї секти «прихованих фашистів» або АТR-івських телеагентів, справи підуть як по маслу.

Утім, уже кого лише могли - заарештували, обшукали, запросили на бесіду, прослухали по телефону, депортували і оголосили в розшук, але картопля на ринку не дешевшає.

А народ у Криму як і раніше виживає, як може, і на обіцяне диво у вигляді грошового дощу не розраховує. Хтось щасливий, назбиравши грошей на дешеву курточку дитині, хоча раніше з цим проблем не було. Хтось у «трансі» від того, що понад рік не може виїхати до жодної країни, крім Росії, а хтось задоволений, дочекавшись із материкової України посилки з ліками, і, уявіть собі, спокійно читає анотації українською мовою, хоча раніше з цим були "проблеми".

Руслан Батталов, Сімферополь

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-