Звільнений керівник НАУ скаржиться владі на Квіта

Звільнений керівник НАУ скаржиться владі на Квіта

Укрінформ
Рімвідас Хращевський, нещодавно звільнений  з посади в.о. ректора Національного авіаційного університету України, скаржиться на незаконні, на його думку, дії міністра освіти і науки Сергія Квіта щодо вишу і просить Президента та Прем'єра розібратися в ситуації.

Про це Хращевський заявив на прес-конференції в Укрінформі.

«Я звертаюся до Президента України, Прем'єр-міністра, Генерального прокурора із проханням навести лад у Міністерстві освіти і науки. Також треба забезпечити для вузів право обирати собі ректорів самостійно, як це визначено законом про вищу освіту. Думаю, що лише вибори зупинять це свавілля і беззаконня, яке проходить у НАУ», - сказав Хращевський.

Він зауважив, що про своє звільнення дізнався зі ЗМІ, перебуваючи у відрядженні. «Моєму розчаруванню не було меж, бо напередодні, розмовляючи з радниками міністра, ніхто навіть мови не вів про те, що я звільнений. Тому підписання заднім числом наказів про моє відсторонення з посади просто не знаходить жодних пояснень», - додав він.

Так, Хращевський розповів, що був призначений на свою посаду 20 серпня і одразу отримав завдання від МОН звільнити увесь проректорський склад вишу.

«Переді мною було поставлене завдання одразу звільнити проректорський склад. Звичайно, я їх звільнив. Дякую цим людям, що, незважаючи на наказ про звільнення, вони продовжували працювати. Це фахівці високого рівня, які вболівають за Національний авіаційний університет», - підкреслив він.

Згодом, за поданням помічників міністра освіти було сформовано новий проректорський склад НАУ, але пізніше, як підкреслив Хращевський, МОН звільнив і цих людей.

«Я вбачаю свою провину в тому, що на першому етапі не розібрався з ситуацією, і під гаслом боротьби з корупцією піддався на провокативні дії. Останньою краплиною було те, що 5 листопада мене хотіли змусити звільнити директорів інститутів НАУ... Розуміючи, що без керівничої ланки університет далі жити не може, я вирішив повернути той проректорський склад, який попередньо звільнив. Того, що заявляли радники міністра освіти про цих людей, виявлено не було», - наголосив він.

Хращевський запевнив, що жодних фінансових махінацій у НАУ немає і не було.

«У НАУ було здійснено велику кількість перевірок, у тому числі внутрішнім аудитом, який начебто виявив низку порушень. Але хочу вам зазначити, що з ознайомлених актів провини особового складу і усіх підрозділів НАУ там абсолютно немає. Ті цифри, які зараз полюбляють показувати ЗМІ про зловживання - це абсолютне маніпулювання, передусім направлене на те, аби якимось чином недоплати у купівлі літаків покласти на проректорський склад команди, яку я звільнив», - резюмував Хращевський.

У свою чергу, голова Вченої ради НАУ Ярослав Козачок зауважив, що співробітники вишу неодноразово мали розмову з міністерством, у якій намагалися викласти свої аргументи.

«Нас навіть приїжджали заспокоювати народні депутати України, а також заступник міністра освіти і науки пан Дерев'янко, якого колектив закладу абсолютно не сприйняв, оскільки його поведінка була хамською», - резюмував Козачок.

Нагадаємо, раніше міністр освіти і науки Квіт пояснив звільнення Хращевського з посади в.о. ректора НАУ продовженням ним фінансових схем з вимивання коштів з університету та намір оскаржувати у суді постанову Кабміну з передачі Державній прикордонній службі семи літаків, незаконно закуплених (без проведення тендера) кілька років тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-