Єрофеєва і Александрова привезли в суд, щоб оголосити обвинувачення

Єрофеєва і Александрова привезли в суд, щоб оголосити обвинувачення

Укрінформ
Голосіївський районний суд Києва розпочав розгляд по суті справи спецназівців Головного розвідувального управління (ГРУ) ЗС РФ Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова. Сьогодні підсудні мають почути свій обвинувальний акт.

Підозрюваних під конвоєм доставили до зали суду. Також на засідання прибули прокурори і адвокати. Справу розглядає колегія у складі трьох суддів на чолі з Миколою Дідиком, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Після того, як звинувачення буде зачитано, почнеться допит свідків. Хоча навряд чи ми відразу зможемо заслухати весь обвинувальний акт», - сказала перед початком засідання адвокат Єрофеєва Оксана Соколовська.

Крім того, вона повідомила, що їм поки що не вдалося оформити позов до Вищого адміністративного суду України про визнання Єрофеєва і Александрова військовополоненими таким чином, щоб суд зміг прийняти його до розгляду.

«Ми подавали позов до Вищого адміністративного суду України про визнання їх військовополоненими. Вчора я оформлювала заяву про усунення недоліків у позові. Я дуже сподіваюся, що надалі суд призначить дату цього розгляду. Суд вказав у своєму визначенні, що згідно з Конституцією до повноважень Президента України не входить визнання військовополоненим мого підзахисного. Тобто вони вже намагаються не прийняти позов до провадження», - зазначила Соколовська.

Раніше Соколовська заявляла, що відповідачем за їхнім позовом має виступати держава в особі Петра Порошенка, тому вони спільно з адвокатом Александрова Юрієм Грабовським і вирішили звернутися до Вищого адмінсуду, щоб там отримати статус для своїх підзахисних.

Грабовський, у свою чергу, раніше зазначив, що захист російських спецназівців «у принципі влаштовує» рішення Голосіївського суду Києва щодо призначення розгляду справи їхніх підзахисних по суті на 10 листопада. За його словами, захист, як і раніше, збирається доводити у Голосіївському районному суді Києва невинуватість своїх підзахисних з урахуванням дії Женевської конвенції. Тобто адвокати наполягатимуть на тому, що Єрофеєв і Александров є військовополоненими і їх взагалі не можна судити. І це, незважаючи на те, що на попередньому слуханні суд відмовився визнавати російських спецназівців військовополоненими.

Зазначимо, що захист вже наголошував, що клопотатиме у Голосіївському суді про допит як свідків членів «народної міліції ЛНР» в режимі відеоконференції. Крім того, адвокати російських полонених повідомляли про бажання допитати двох громадян Російської Федерації, які є учасниками Контактної групи і мають напівдипломатичний статус.

Нагадаємо, військовослужбовців ГРУ ГШ РФ Александрова і Єрофеєва затримали 16 травня 2015 року у зоні проведення АТО в районі м. Щастя Луганської області. Генпрокуратура пред'явила затриманим підозру у терористичній діяльності, незаконному перетині кордону, зберіганні зброї і розв'язанні війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-