До ув’язнених в Росії Клиха і Карпюка застосовували тортури – адвокат

До ув’язнених в Росії Клиха і Карпюка застосовували тортури – адвокат

Укрінформ
Покази із українців Станіслава Клиха та Миколи Карпюка, які незаконно утримуються у Росії та звинувачуються у нібито участі у війні у Чечні, були вибиті під тортурами, у тому числі, з застосуванням електричного струму.

Про це заявила у суботу Марина Дубровіна, адвокат Станіслава Клиха, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

"Ми порушили клопотання про виключення цих протоколів (із раніше даними показами підзахисних - ред.) як таких, що були отримані із застосуванням тортур. Станіслав продемонстрував сліди, які залишилися на його тілі. Крім того, є медичні докази, які свідчать про те, що це справді були рубці і мітки від застосування електричного струму", - розповіла адвокат.

Однак, зазначила адвокат, те, що називається у Росії судом, відмовилося виключити ці докази. Також у п'ятницю сторона захисту порушила клопотання про проведення медичної експертизи для встановлення походження цих пошкоджень на тілі підзахисних. Водночас,  адвокати майже не сподіваються, що суд на це погодиться, оскільки всі попередні клопотання захисту було відхилено.

Адвокат Дубровіна також передала прохання-звернення М.Карпюка і С.Клиха до всіх, кого вони обмовили у своїх вимушених признаннях, пробачити їм цей наклеп. "Неможливо було інакше, тому що якщо Микола або Станіслав казали не те, що хотіло чути слідство - їх мучили далі, збільшували напругу струму", - повідомила адвокат.

За словами адвокатів, попри стриманий оптимізм, ситуація наразі досить складна.

Вони зазначили, що попри надію на краще, вже збирають усі документи, необхідні для позову до Європейського суду з прав людини, на випадок, якщо в Росії суд присяжних все ж винесе обвинувальний вирок. Основною підставою для позову може стати те, що їх підзахисних піддавали тортурам, порушили їх право на захист на стадії досудового слідства, а також їх право не свідчити проти себе.

 "Уже той факт, що суд погодився на оголошення показань, отриманих за допомогою тортур, у той період, коли люди були позбавлені захисту, свідчить про те, що Європейський суд з прав людини визнає такий (обвинувальний) вирок несправедливим", - наголосив Докка Іцлаєв, адвокат Карпюка.

Як відомо, 26 і 27 жовтня у Верховному суді Чеченської Республіки в Грозному розглядали справу українців Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, яких російська сторона незаконно затримала та обвинувачує в участі у бойових діях у Чечні в 1990-х роках. Їм загрожує від 15 років позбавлення волі до довічного ув'язнення.

Під час тортур українці навіть дали покази, що у чеченській війні брав участь і нинішній прем'єр України Арсеній Яценюк.  

Фото: uacrisis.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-