Урядова «гаряча лінія» допомагає громадянам вирішити питання перетину адмінкордону із Кримом

Урядова «гаряча лінія» допомагає громадянам вирішити питання перетину адмінкордону із Кримом

Укрінформ
Попри тимчасову окупацію частини території України - Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, дії чинного законодавства поширюються на цю територію. На сьогодні в державі прийнято низку нормативно-правових актів, якими визначається порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, зокрема постанова Кабміну № 367 від 4 червня 2015 року затверджує відповідний Порядок. 

Як наголошується в документі, цей Порядок регулює питання перетину адміністративного кордону вільної економічної зони «Крим» під час в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї громадян України відповідно до Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про  особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України», а також іноземців та осіб без громадянства - з урахуванням вимог Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Контрольними пунктами в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї для автомобільного сполучення визначені - «Каланчак», «Чаплинка», «Чонгар». Через фактичну відсутність прямого залізничного сполучення між тимчасово окупованою територією України та іншою її територією, перетин адміністративного кордону з АР Крим можливий лише за допомогою автомобільних контрольних пунктів.

16 вересня 2015 року постановою № 722 Кабінет Міністрів ухвалив деякі зміни до порядку в'їзду до Криму та виїзду з нього. Так, частково спрощено порядок перетину адміністративного кордону для дітей віком до 16 років; спеціальний дозвіл можна отримати у разі необхідності: здійснення дипломатичних та консульських функцій, зокрема в рамках діяльності міжнародних організацій, членом яких є Україна, провадження журналістської діяльності (виключно за клопотанням або погодженням з Міністерством інформаційної політики), проповідування релігійних віровчень, виконання релігійних обрядів чи задоволення релігійних потреб (виключно за клопотанням або погодженням з Мінкультури), взяття участі у заходах Меджлісу кримськотатарського народу тощо.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), на урядову «гарячу лінію» звертається чимало громадян  України та іноземців стосовно допомоги у вирішенні  питань, пов'язаних з перетином адміністративного кордону з тимчасово окупованою територією АР Крим.

Основною темою звернень є: порядок пересування осіб на адміністративній ділянці з АР Крим на контрольних пунктах пропуску, здійснення прикордонного контролю громадян, надання необхідних для перетину адміністративного кордону з півостровом документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, оформлення спеціальних дозвільних документів, зокрема на в'їзд вантажного транспорту, що дозволяють переміщення (ввезення/вивезення) товарів та продуктів харчування тощо.

Так, приводом для звернення на урядову «гарячу лінію» заявниці з с.Юринці Городоцького району Хмельницької області послужили дії працівників Державної прикордонної служби України. Жінка розповіла, що її дочку з дитиною, які проживають в Криму, не пропустили через адміністративний кордон з півостровом без закордонного паспорта. У зв'язку з цим вона просила надати роз'яснення щодо порядку перетину адміністративного кордону між материковою Україною та АР Крим громадянами України. В Адміністрації Державної прикордонної служби за результатами розгляду звернення повідомили, що в'їзд на тимчасово окуповану територію України та виїзд з неї здійснюються через контрольні пункти, зокрема громадянами України за умови пред'явлення документів, визначених чинним Порядком в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 р. № 367. Такими документами можуть бути: паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, тимчасове посвідчення громадянина України, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, проїзний документ дитини. Під час зворотного зв'язку жінка підтвердила отримання необхідних роз'яснень та позитивне вирішення її питання.

Зателефонувавши на урядову «гарячу лінію», жителька Сумської області просила сприяння у виїзді на материкову частину країни для отримання паспорта громадянина України її онука (1998 р.н.), який проживає у смт Чорноморське АР Крим. В Адміністрації Державної прикордонної служби позитивно вирішили питання: юнак отримав паспорт громадянина України, про що повідомила заявниця під час зворотного зв'язку.

Заявник з м. Вишгород Київської області поскаржився, що більше доби разом з родиною перебував на контрольно-пропускному пункті «Чонгар» у зв'язку з тим, що прикордонники відмовлялися пропускати їх на півострів через відсутність перепусток або закордонних паспортів у їхніх неповнолітніх дітей. Звернення було надіслано фахівцями Центру на розгляд Адміністрації  Державної прикордонної служби, яка надала роз'яснення про порядок в'їзду на тимчасово окуповану територію України і запропонувала звернутися родині до територіального відділення Державної міграційної служби у м. Херсон для отримання відповідних дозвільних документів. В результаті сім'я після оформлення документів безперешкодно потрапила на півострів. Цей випадок є непоодиноким і ще раз підтверджує, що не можна навмання збиратися в поїздку без дозвільних документів, тим більше з неповнолітніми дітьми, яка передбачає перетин адміністративного кордону з тимчасово окупованою територією.

З більш складною ситуацією щодо перетину адміністративного кордону довелося зіткнутися громадянці з смт Бабаї Харківської області. Жінка повідомила фахівцям Центру, що згідно з рішенням районного суду м. Севастополь про позбавлення батьківських прав батька її неповнолітньої онуки, у 2012 році було змінено її прізвище та видано нове свідоцтво про народження. У зв'язку з цим на пункті пропуску «Чонгар» (Херсонська область) її онуку відмовилися пропускати через адміністративний кордон із Кримом та вимагають надати витяг, який підтверджує підстави зміни прізвища. Заявниця просила допомогти отримати відповідний документ. Звернення було надіслане на розгляд Міністерству юстиції. У відповіді зазначено, що відповідно до Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2007 року № 1064, витяг з Державного реєстру видається реєстратором незалежно від місця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника. Фізична особа під час особистого подання заяви про надання витягу з Реєстру пред'являє паспорт громадянина України або паспортний документ та у відповідних випадках документи, що підтверджують родинні чи сімейні стосунки. До заяви про надання витягу з Реєстру фізичною особою додається документ про внесення плати за видачу витягу з Реєстру. Зворотним зв'язком встановлено, що роз'яснення заявниці зрозумілі, і вона збирається згодом вчиняти дії згідно з чинним законодавством.

Незадовільний санітарний стан та відсутність хоч трохи пристойних умов перебування на пункті пропуску «Чонгар» спонукав заявника з м. Черкаси звернутися на урядову «гарячу лінію». Він наголосив на необхідності надання більш якісних послуг працівниками усіх задіяних на пункті пропуску служб, дотримання культури поведінки під час виконання службових обов'язків та просив навести там лад. Звернення було надіслано на розгляд Адміністрації Державної прикордонної служби.

За період з 30 жовтня по 5 листопада 2015 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 51 тисяча 953 дзвінка, а також 598 громадян звернулися через Інтернет.

Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38 (044) 284-19-15. Киянам надається прямий міський телефон «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру за адресою: www.ukc.gov.ua 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-