Закон України «Про Національну поліцію» набрав чинності. Інфографіка

Закон України «Про Національну поліцію» набрав чинності. Інфографіка

Інфографіка
Укрінформ

Натомість, прийде «молода кров» - поліцейські, які вдень і вночі пильнуватимуть громадський порядок. Перед виходом на патрулювання полісмен одягатиме форму американського зразка, братиме із собою жетон та планшет з базою даних водіїв, газовий балончик, пістолет, ліхтарик, кайданки, рацію, кийок і пристрій «три в одному».

Укрінформ підготував інфографіку про Національну поліцію: її склад, основні завдання та права.

У Законі чітко прописано, що поліція – це орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку.

У складі поліції функціонують:

- кримінальна поліція;

- патрульна поліція;

- органи досудового розслідування;

- поліція охорони;

- спеціальна поліції;

- поліція особливого призначення.

Основні завдання поліції:

- забезпечення публічної безпеки і порядку;

- охорона прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави;

- протидія злочинності;

- надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.

Згідно Закону «Про Національну поліцію» правоохоронці мають право:

- перевіряти документи особи;

- опитувати особу;

- проводити поверхневу перевірку та огляд;

- зупиняти транспортний засіб;

- вимагати залишити місце і обмежити доступ до визначеної території;

- обмежувати пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю;

- проникати до житла чи іншого володіння особи;

- перевіряти дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ;

- застосовувати технічні прилади і технічних засоби, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

- перевіряти дотримання обмежень, установлених законом стосовно осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, та інших категорій осіб;

- на поліцейське піклування.

Слід пам’ятати: поліцейському суворо забороняється наносити удари гумовими або пластиковими палицями по голові, шиї, ключиці, статевим органам, хребту, в живіт; застосовувати водомети при температурі нижче +10; використовувати наручники більше 2-х годин або без ослаблення їх тиску.

"Поліцейським за будь-яких обставин заборонено сприяти, здійснювати, підбурювати або терпимо ставитися до будь-яких форм катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження... У діяльності поліції забороняються будь-які привілеї чи обмеження за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовною або іншими ознаками", - йдеться у законі.

Крім того, зазначається, що поліція у своїй діяльності є незалежною від рішень, заяв чи позицій політичних партій та громадських об'єднань: "Поліцейським заборонено висловлювати особисте ставлення до діяльності політичних партій під час виконання службових повноважень, а також використовувати службові повноваження у політичних цілях".

Поліцейські вже патрулюють вулиці Києва, Львова, Одеси та Харкова, а найближчим часом з’являться у Миколаєві, Луцьку, Ужгороді (Мукачево), Дніпропетровську та Хмельницькому.

Раніше повідомлялось, що уряд призначив керівником Національної поліції України Хатію Деканоїдзе – колишнього ректора поліцейської академії Грузії, радника міністра МВС України Арсена Авакова.

Амбіційна Хатія славиться жорсткою реформаторською позицією: очоливши у 2007-му році Академію поліції Грузії Деканоїдзе, замінила багаторічні навчання в поліцейській академії на тренінги з права, тактики та стрільби, а також, скоротила кількість співробітників - з 300 викладачів залишила лише 50.

Підготували: Мирослав Ліскович, Ігор Любшин.

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 244-90-68 або пишіть на market2@ukrinform.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-