Віктор Муженко, головнокомандувач ЗСУ
В НАТО і ЄС вражені, наскільки Україна відновила Збройні сили
Інтерв'ю 03.11.2015 12:20

- Ми говорили про досвід і уроки гібридної війни, про військові загрози для України, про стан Збройних сил, наші здобутки і проблемні питання, які, на жаль, ще виникають у нас при реформуванні оборонного сектору. Наші партнери були вражені тим, наскільки Україна змогла за короткий термін зміцнити свою армію.

- На продовженгня теми військового співробітництва з Литвою і Польщею: як триває процес бойового злагодження та набуття бойової оперативної сумісності у рамках спільної тристоронньої українсько-польсько-литовської бригади?

- На сьогодні ми перейшли від планів до практичної фази реалізації такого нашого проекту, як тристороння бригада УКРПОЛІТБРИГ. Уже майже місяць, як наші військовослужбовці виконують свої обов'язки у спільному тристоронньому штабі цієї бригади у польському Любліні.

Проте, навіть зважаючи на ситуацію на сході України, вже цього року ми продовжили підготовку активів ЗСУ до наступного оперативного чергування у БТГ ЄС «Хелброк» у першій половині 2016 року.

Крім того, ми нарощуємо наш внесок у систему європейської колективної безпеки. І саме в Брюсселі, під час зустрічі начальників генеральних штабів, було завершено підписання Ноти про приєднання України до БТГ ЄС, країн Вишеградської четвірки, чергування якої заплановано на перше півріччя наступного року.

Також запланована участь двох офіцерів ЗСУ на посадах у литовському контингенті БТГ ЄС під проводом Великобританії, чергування якої відбудеться у другій половині 2016-го.

ЙМОВІРНІСТЬ ЕСКАЛАЦІЇ КОНФЛІКТУ ЗАЛИШАЄТЬСЯ ВИСОКОЮ

- Як Генеральний штаб ЗС України оцінює безпекову оперативну ситуацію на сході України, чи можна очікувати на ескалацію бойових дій з боку супротивника?

- Ситуація у зоні конфлікту залишається складною. Дотримуючись Мінських домовленостей, ми завершили перший етап відведення військової техніки та озброєння на донецькому напрямку, зокрема танків.

Російські військові продовжують навчання бойовиків і ввезення зброї з Росії

За оперативною інформацією, російські військові відійшли від лінії розмежування та розташувалися по обидва боки тимчасово неконтрольованої ділянки кордону України та РФ. Вони продовжують навчання бойовиків і ввезення зброї з Росії.

Суттєвих змін загальної чисельності російських угруповань на тимчасово окупованій території України та вздовж державного кордону не відбулося.

Бойовики продовжують здійснювати провокації на донецькому напрямку, особливо вночі, ведуть неприцільний вогонь по позиціях сил АТО зі стрілецької зброї.

У свою чергу, наші військові утримуються від вогню у відповідь, хоча внаслідок таких провокацій ми маємо поранених.

Отже, безпекова ситуація, незважаючи на перемир'я, ще дуже далека від миру. Ймовірність ескалації конфлікту залишається значною, напруженість на лінії зіткнення зберігається.

Водночас, ми до такого розвитку подій готові. Бойовий досвід, набутий нашими військовими з початку конфлікту, заходи щодо нарощування бойового складу військ, їх спроможностей, підвищення укомплектування озброєнням та запасами дозволяють адекватно відреагувати на виклики і загрози зі східного напрямку.

Ми дотримуємося перемир'я та інформуємо спостерігачів ОБСЄ про кожен випадок порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків.

ГОЛОВНИЙ ПРІОРИТЕТ - ВІДБИТТЯ АГРЕСІЇ НА ПІВДЕННО-СХІДНОМУ НАПРЯМКУ

- Які найбільш нагальні питання стоять нині у процесі реформування Збройних сил України?

Головне у реформуванні - перехід ЗСУ на стандарти НАТО

- Головні зусилля реформування сьогодні спрямовані на перехід ЗСУ на стандарти НАТО та досягнення ними оперативної і технічної сумісності зі збройними силами країн-членів Альянсу.

У цьому контексті багато уваги приділяємо комплектуванню Збройних сил особовим складом. Ми зацікавлені у збереженні кадрового потенціалу, в першу чергу тих, хто має бойовий досвід. Українська армія покладається на таких військових. Для цього ми підвищуємо грошове забезпечення, розширюємо перелік соціальних гарантій, створюємо належні умови проходження військової служби.

Найважливішим є питання реформування системи управління Збройними силами та реформування органів управління стратегічної і оперативно-стратегічного ланки. Я маю на увазі Генштаб та види Збройних сил, а також реформування системи військової освіти, як бази поповнення армії професійними кадрами.

.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-