Небайдужі громадяни допомагають навести лад на дорогах країни - Урядовий контактний центр

Небайдужі громадяни допомагають навести лад на дорогах країни - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Щорічно у світі внаслідок ДТП та отриманих в результаті цього травм гине понад 1,3 мільйона людей, а ще мільйони - на все життя залишаються інвалідами. Усвідомлення масштабів цієї ситуації спонукало Генеральну Асамблею Організації Об'єднаних Націй надати безпеці дорожнього руху пріоритетного характеру у сфері розвитку громадської охорони здоров'я та вжити ефективних заходів щодо зниження кількості випадків смертей і травматизму на дорогах нашого спільного дому - планети.

Відтак було проголошено Десятиліття дій із забезпечення безпеки дорожнього руху, яке офіційно розпочалося 11 травня 2010 року. У рамках Десятиліття дій Міністерство охорони здоров'я України виступило ініціатором щорічного проведення в нашій країні Тижня безпеки дорожнього руху, що цього року пройде з 9 по 15 листопада за підтримки уряду, участі профільних міністерств та відомств, Всесвітньої організації охорони здоров'я та інших міжнародних і вітчизняних організацій.

У МВС наголошують, що одним з основних завдань у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в нашій країні є зниження рівня дорожньо-транспортного травматизму зі смертельними та іншими тяжкими наслідками. Зокрема, з метою істотного зменшення кількості ДТП і постраждалих у них людей, виключення корупційної складової при виявленні та фіксації правопорушень й оформленні відповідних адміністративних матеріалів, у липні цього року Верховною Радою України було прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху". Закон передбачає деякі нові повноваження патрульної поліції у сфері забезпечення безпеки руху.

Так, запроваджуються системи автоматичної фотозйомки або відеозапису адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Адміністративну відповідальність за ці правопорушення несуть юридичні та фізичні особи, за якими зареєстровано транспортний засіб. У разі якщо право володіння та користування транспортним засобом було передано іншій особі за договором найму (оренди), лізингу, прокату або іншій підставі відповідно до закону чи договору, адміністративну відповідальність буде нести особа, яка володіє та користується таким транспортним засобом. Також Законом вводиться новий вид адміністративного стягнення (штрафні бали).

У зв'язку з тим, що нововведення ще не набули практичного запровадження, аналітики Урядового контактного центру (Центр) прогнозують надходження звернень з цієї тематики на урядову "гарячу лінію" після набрання чинності відповідними окремими положеннями Закону, а саме - 7 листопада поточного року. А поки що надходять дзвінки та електронні звернення з питань безпеки дорожнього руху, в основному, на тему поганої якості доріг, а також дорожнього покриття на вулицях населених пунктів, що є причиною ДТП.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Центру, з початку року зареєстровано майже 2500 таких звернень з усіх регіонів країни, проте найбільш активно звертаються жителі м. Київ, Одеської, Запорізької та Дніпропетровської областей.

Так, житель с. Красносілки Комінтернівського району Одеської області просив сприяння стосовно проведення ямкового ремонту автомобільної дороги між сусіднім с. Іллічівка та залізничним переїздом. Служба автомобільних доріг в Одеській області поінформувала, що підрядна організація, яка займається експлуатаційним утриманням доріг, частково виконала ремонт зазначеної автомобільної дороги в межах, передбачених планом на 2015 рік. Зворотний зв'язок із заявником підтвердив вирішення питання.

Надійшло звернення щодо нагальної потреби у проведенні ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Дніпропетровськ - Миколаїв (через Кривий Ріг), яка перебуває в аварійному стані. За результатами розгляду звернення у Державному агентстві автомобільних доріг повідомили, що на вказаній автомобільній дорозі на протяжності 69 км у Миколаївській області ліквідовано 49 км 451 м ямковості (73 % від загального обсягу ураження), а на протяжності 87,4 км у Дніпропетровській області ліквідовано 19 км 636 м ямковості (94 % від загального обсягу ураження). Роботи тривають та здійснюватимуться в міру надходження фінансування. Фахівці Центру, зателефонувавши заявнику, з'ясували, що ремонт дороги виконано частково.

Завдяки небайдужості ветерана праці з м. Київ було відремонтовано дорогу, якою користуються сотні автомобілістів. Чоловік повідомив на урядову "гарячу лінію" про перешкоду для руху автомобілів під час проїзду на ділянці автомобільної дороги Київ - Фастів - Біла Церква - Тараща - Звенигородка у межах с. Білогородка Києво-Святошинського району Київської області, що утворилася на проїзній частині дороги внаслідок виливання та затвердіння бетонного розчину з автомобіля-міксера. У Службі автомобільних доріг у Київській області поінформували, що вказану перешкоду ліквідовано.

Чимало нарікань у громадян викликають несправні світлофори або їх відсутність, що також нерідко призводить до смертельних випадків та травматизму як пішоходів, так і водіїв. З проханням допомогти встановити світлофор на перехресті вулиці Наумова та автомобільної дороги у напряму м. Ірпінь, який був пошкоджений внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, на урядову "гарячу лінію" звернулася жителька Святошинського району столиці. За дорученням Служби автомобільних доріг у Київській області підрядною організацією виконані ремонтні роботи щодо відновлення повноцінного функціонування вказаного світлофорного об'єкту, який працює у визначеному проектом режимі.

Подібний дзвінок зареєстрували фахівці Центру від мешканця смт. Великодолинське Овідіопольського району Одеської області. Заявник повідомив, що після грози в селищі протягом двох тижнів не працює світлофор та просив сприяти у налагодженні його роботи. В Овідіопольській райдержадміністрації поінформували, що світлофор налагоджений і працює в робочому режимі.

Житель м. Мелітополь Запорізької області звернувся з приводу встановлення попереджувальних дорожніх знаків для обмеження швидкості на перехресті вулиць Карла Маркса та Фрунзе у рідному місті. У виконавчому комітеті Мелітопольської міськради повідомили, що необхідні дорожні знаки "Пішохідний перехід" на перехресті зазначених вулиць встановлено. А пенсіонера із с. Тернове Тячівського району Закарпатської області непокоїла відсутність пішохідного переходу біля школи по вулиці Тараса Шевченка. Зателефонувавши на урядову "гарячу лінію", він попросив допомоги в облаштуванні пішохідного переходу. У Тячівській райдержадміністрації повідомили, що відповідно до інформації сільського голови, поруч з Тернівською загальноосвітньою школою відновлено пішохідний перехід.

Наведені приклади свідчать, що активна громадянська позиція допомагає запобігти ситуаціям, які загрожують життю та здоров'ю людей.

До речі, головною темою Тижня безпеки дорожнього руху, про який згадувалося вище, стане безпека дітей на дорозі. Усі заходи матимуть на меті привернення уваги суспільства до проблеми дитячого травматизму, смертності на дорогах та поліпшення дорожньої безпеки. З настанням осінніх шкільних канікул видимість на дорогах значно погіршується, що потребує особливої уваги водіїв та школярів. Програма Тижня включає виставку шкільного та спортивного одягу зі світловідбиваючими елементами, де батькам порадять подбати про безпеку дитини, придбавши світловідбиваючі флікери, які кріпляться на портфель, сумку чи одяг, що дає можливість водіям транспортних засобів заздалегідь побачити дитину на дорозі та знизити швидкість. У таких країнах, як Великобританія, Фінляндія, Естонія, використання флікерів є обов'язковим згідно з їхніми Правилами дорожнього руху.

За період з 16 по 22 жовтня 2015 року на урядову "гарячу лінію" надійшло 121085 дзвінків, а також 582 громадянина звернулися через Інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38 (044) 284-19-15. Киянам надається прямий міський телефон "гарячої лінії" за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-