В ЮНЕСКО обговорили Крим і Чорнобиль

В ЮНЕСКО обговорили Крим і Чорнобиль

Укрінформ
У Парижі відкрилася 197-а сесія Виконавчої ради ЮНЕСКО, у ході якої учасники обговорили ситуацію в окупованому Криму та підготовку до відзначення 30-ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС 

Про це власному кореспондентові Укрінформу повідомили в прес-службі ЮНЕСКО.

«Напередодні в Парижі відбулося пленарне засідання 197-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО. Її порядок денний включив питання щодо України. Зокрема, учасники сесії обговорили ситуацію на Кримському півострові, а також підготовку до відзначення 30-ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС», - йдеться у повідомленні.

Україну на сесії представляє керівник офіційної делегації України, заступник міністра закордонних справ України, голова Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, представник України у Виконавчій раді ЮНЕСКО Сергій Кислиця. Він виступив із промовою у рамках загальнополітичних дебатів. Зокрема, розповів учасникам сесії про масштабне та системне порушення російською владою прав людини на окупованому півострові, підтримку нею політики нетерпимості та дискримінації за національною та релігійною ознаками. У цьому зв’язку  українська делегація разом із партнерами внесла посилений проект відповідної резолюції Виконавчої ради ЮНЕСКО щодо продовження моніторингу ситуації в АРК та місті Севастополі з боку Організації.

Крім того, український дипломат привернув увагу учасників сесії до відзначення в наступному році 30-ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС і висловив сподівання щодо посилення міжнародного співробітництва з соціально-гуманітарних питань, спрямованих на досягнення цілей Декади відродження та розвитку постраждалих регіонів (2006-2016 рр.).

Раніше повідомлялося, що Виконавча рада ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) у середині квітня ухвалила переважною більшістю голосів резолюцію про продовження моніторингу ситуації в Автономній Республіці Крим. За текст резолюції проголосували представники 19 країн-членів ради, 4 країни – були проти, 25 країн – утрималися і 10 не брали участь у засіданні 196-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО. Згодом 196-а сесія Виконавчої ради ЮНЕСКО затвердила цю резолюцію. Згідно зі статутним положенням, Україна ще упродовж трьох років матиме статус члена Виконавчої ради ЮНЕСКО.

Нагадаємо, 30 жовтня 2014 року 195-та сесія Виконавчої ради ЮНЕСКО у ході останнього пленарного засідання затвердила проекти резолюцій, попередньо схвалені відповідними галузевими комісіями. Відповідно до схваленої резолюції, яка де-факто визнала належність Автономної Республіки Крим Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-