Соціологи оприлюднили рейтинг партій на місцевих виборах

Соціологи оприлюднили рейтинг партій на місцевих виборах

Укрінформ
На запитання про чесність майбутніх виборів 44% зазначили, що вони будуть повністю або до певної міри вільними та справедливими.

За даними Центру прикладних досліджень IFES, 12,8 % українців, які планують брати участь у чергових місцевих виборах 25 жовтня, голосуватимуть за «Блок Петра Порошенка «Солідарність-УДАР», 10,5% підтримають «Батьківщину», а 8% - «Самопоміч».

Такі результати соціологічного дослідження під час прес-конференції презентував керівник центру Ракеш Шарма.

Щодо рейтингів інших партій, то 6,4% респондентів готові віддати свої голоси за "Радикальну партію Олега Ляшка", 4,1% - за "Опозиційний блок", 3,1% - за "Правий сектор" й 11% - за інші партії. Водночас 36% опитаних наразі ще не прийняли остаточного рішення.

При цьому Шарма підкреслив, що «Блок Петра Порошенка «Солідарність-УДАР» підтримують рівномірно по всій території України, тоді як інші партії та блоки мають регіональні ніші. Зокрема, Батьківщина може мати більше голосів на Заході, у Центрі та на Півночі країни, а «Опозиційний блок» отримує майже весь обсяг підтримки виборців у Центрі та на Півдні, як «Самопоміч» на Заході.

Участь у місцевих виборах 25 жовтня планують узяти 41 %, ще 31 % опитаних «імовірно піде голосувати». Водночас 23% респондентів стверджують, що вони або малоймовірно, або взагалі не голосуватимуть.

Також, згідно з результатами дослідження, більшість українців очікують, що місцеві вибори мають бути достатньо вільними та справедливими. Зокрема, на запитання про чесність майбутніх виборів 44% зазначили, що вони будуть повністю або до певної міри вільними та справедливими, 21% респондентів переконані у наявності достатньої кількості недоліків, щоб засумніватися у достовірності результатів, при цьому 12% зауважили, що вибори зовсім не будуть вільними і справедливими.

У свою чергу, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто розповів, що опитування громадської думки проводилося Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) і охоплювало 1588 респондентів, опитаних у період між 12 і 26 вересня 2015 року на всій території України (крім Донбасу та Криму). За його даними, похибка не перевищує 2,5% без урахування дизайн-ефекту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-