В'язень Кремля виграв справу у Страсбурзькому суді

В'язень Кремля виграв справу у Страсбурзькому суді

Укрінформ
Європейський суд з прав людини зобов'язав державу Україна виплатити 11 тис. євро як компенсацію моральної шкоди членам УНА-УНСО Миколі Карпюку, Миколі Ляховичу та Ігорю Мазуру, засудженим за участь в масових заворушеннях у березні 2001 році.

Таке рішення у справі «Карпюк та інші проти України» у вівторок оприлюднено на офіційному сайті ЄСПЛ.

«Суд ухвалив рішення, згідно з яким Україна має виплатити 3 тис. євро Миколі Карпюку та по 4 тис. євро Миколі Ляховичу та Ігорю Мазуру компенсації моральної шкоди», - йдеться у рішення судової інстанції.

Водночас ЄСПЛ відмовив у компенсації ще чотирьом позивачам, заарештованим у цій справі. Зокрема, йдеться про Сергія Гальчика, Олега Бурячка, Андрія Косенка та Григорія Ляховича.

ЄСПЛ дійшов висновку, що дії позивачів під час акції протесту не були співмірними покаранню, яке їм призначив український суд.

Раніше повідомлялося, що у березні 2001 року біля будівлі Адміністрації Президента у Києві відбулися сутички між учасниками акції «Україна без Кучми» і правоохоронцями. Згодом за участь у цьому протистоянні засудили 18 людей на терміни від 2 до 4,5 років. Четверо із них отримали умовні терміни.

Нагадаємо, що один з позивачів до ЄСПЛ Микола Карпюк торік був обманним шляхом вивезений до Росії і незаконно затриманий російськими спецслужбами. Зараз його утримують під вартою та звинувачують у вбивствах російських військових у Чечні в 1994-1995 роках.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-