Питання соціального захисту учасників бойових дій є актуальними - Урядовий контактний центр

Питання соціального захисту учасників бойових дій є актуальними - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Проблема соціального захисту учасників антитерористичної операції на сьогодні є дуже гострою. 

Водночас законодавча база з питань соціального захисту цієї категорії громадян постійно розширюється. Про це свідчать останні рішення уряду від 23 вересня 2015 року, зокрема постанова № 740, якою поширюється дія статусу учасника війни на сім'ї військовослужбовців, добровольців і волонтерів, які загинули під час проведення АТО. Так, процедуру надання статусу учасника бойових дій визначено порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 20 серпня 2014 року № 413. Цією постановою передбачено, що рішення про надання такого статусу приймається комісіями, створеними при Міноборони, МВС, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Генеральній прокуратурі України, Управлінні державної охорони, Адміністрації Держспецзв'язку, ДСНС, ДПтС. Проте на практиці процес отримання статусу надто складний та забюрократизований.

За інформацією, що надійшла від відомчих комісій до Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції станом на 29 вересня цього року, статус учасника бойових дій надано 94 363 особам. Отже всі вони мають право на пільги, передбачені для учасників бойових дій статтею 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Та на місцях люди стикаються з певними проблемами, в результаті чого виникає зайве соціальне напруження у суспільстві, про що свідчать численні звернення на урядову "гарячу лінію".

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку року надійшло понад 6 тисяч таких звернень від військовослужбовців, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, та їхніх родин.

Найбільш нагальними є питання отримання статусу учасника бойових дій та затримка у видачі посвідчення учасника бойових дій. Також учасники АТО звертаються з проханнями пришвидшити розгляд документів щодо статусу учасника бойових дій та надати роз'яснення стосовно умов його отримання.

У Центрі навели кілька прикладів успішного вирішення зазначених питань після звернень на урядову "гарячу лінію". Так, військовослужбовець з м. Харків, учасник проведення антитерористичної операції у складі Луганського прикордонного загону, просив сприяння у пришвидшенні розгляду документів для надання статусу учасника бойових дій. За результатами розгляду звернення повідомлено, що рішенням комісії Адміністрації Держприкордонслужби заявнику було надано статус учасника бойових дій, а для отримання посвідчення йому необхідно звернутися до відділу кадрів регіонального управління ДПС. Зворотним зв'язком із заявником підтверджено позитивне вирішення питання, він отримав посвідчення учасника бойових дій.

Військовослужбовець з Дніпропетровської області брав участь у проведенні АТО у складі добровольчого батальйону "Кривбас". Питання щодо надання статусу учасника бойових дій довгий час не вирішувалося. Після звернення на урядову "гарячу лінію" у Головному управлінні МВС України у Дніпропетровській області повідомили, що рішенням комісії Міністерства внутрішніх справ йому надано статус учасника бойових дій, відповідне посвідчення він може отримати у відділі обліку кадрів. А поневіряння учасника антитерористичної операції з Київської області щодо отримання статусу учасника бойових дій закінчилися також після дзвінка на урядову "гарячу лінію". Рішенням комісії Міністерства оборони України з питань розгляду матеріалів, пов'язаних із визначенням учасників бойових дій та спірних питань щодо зарахування до вислуги років окремих періодів військової служби, заявнику було надано статус учасника бойових дій та видано відповідне посвідчення. Про це повідомили в управлінні особового складу штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України.

Також щасливий кінець мала довга процедура з отримання статусу учасника бойових дій для жителя Житомирської області, який брав участь у проведенні антитерористичної операції у складі артилерійської бригади №26. За результатами розгляду звернення рішенням комісії командування Сухопутних військ Збройних сил України з питань вивчення документів осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, заявнику було надано статус учасника бойових дій.

За період з 25 вересня по 1 жовтня 2015 року на урядову "гарячу лінію" надійшло 51 тис 425 дзвінків, а також 328 громадян звернулися через інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38 (044) 284-19-15. Киянам надається прямий міський телефон "гарячої лінії" за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру.

Фото: з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-