У Венеції іранський режисер присвятив свій приз Сенцову

У Венеції іранський режисер присвятив свій приз Сенцову

Укрінформ
Іранський кінорежисер Мохсен Махмальбаф присвятив отриманий ним на Венеціанському кінофестивалі-2015 приз ім. Робера Брессона українському режисерові Олегу Сенцову, засудженому в Росії до 20 років ув'язнення за сфабрикованим обвинуваченням у підготовці терактів.

Про це повідомляє кіносайт Screen Daily.

"Лише бажання свободи для жителів своєї країни привело Олега Сенцова до жорстокого ув'язнення на 20 років", - зазначив Махмальбаф.

За його словами, він дізнався про долю Сенцова від Олексія Медведєва, програмного директора фестивалю "Край світу", що проходив на Сахаліні в серпні.

"За останні роки ми чули безліч заяв від російських лідерів, що Росія знайшла свій незалежний голос і готова відігравати важливу роль на світовій арені. Ці твердження, звичайно, можна тільки підтримати. Але також важливо пам'ятати, що національне відродження неможливе на основі брехні і пропаганди", - переконаний режисер.

Він також додав, що звинувачення молодих людей, притягнених у «кримській справі», в тероризмі, ув'язнення їх, тортури за нібито спалювання дверей ціною в 500 доларів - найцинічніший акт зради і брехні від імені путінського режиму. «Якщо це не буде виправлено, Росія остаточно втратить можливість повернутися мирно на шлях нормального демократичного розвитку», - заявив Махмальбаф.

Читайте також: На Вінниціянському кінофестивалі роздали "летючих слонів"

В Ірані фільми Махмальбафа неодноразово були під забороною. 2006 року він отримав премію імені Сергія Параджанова за визначний художній внесок у світовий кінематограф.

Нагадаємо, російський суд 25 серпня визнав Сенцова винним в "організації терористичної групи" та засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Судовий процес викликав протести з боку відомих російських і світових кінематографістів. Російський «Меморіал» визнав його політв'язнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-