З Ассанжа зняли половину обвинувачень

З Ассанжа зняли половину обвинувачень

Укрінформ
Прокуратура Швеції, яка звинувачувала засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у сексуальних злочинах, закрила частину справ через втрату чинності через давність.

Про це в четвер повідомляє ABC.

"Тепер, коли строк давності деяких злочинів минув, я зобов'язана відмовитися від частини розслідування", - сказала прокурор Маріана Ню.

Як зазначається, два з чотирьох обвинувачень, висунутих в 2010 році проти Ассанжа, досягли давності п'ять років.

Прокурор підкреслила, що роботу над справою про звинувачення у згвалтуванні, також висунуте у 2010 році, буде продовжено.

Звинувачення в сексуальному домаганні і одне з двох звинувачень у незаконному примусі до співжиття втратить чинність уже наступного четверга, коли закінчується п'ятирічний термін їх давності. Друге звинувачення в незаконному примусі до статевого акту втрачає силу 18 серпня.

Однак четверте обвинувачення - у згвалтуванні - зберігає силу протягом десяти років, і його термін давності зберігається до 2020 року.

Читайте також: Верховний суд Швеції залишив у силі рішення про арешт Ассанжа

Відповідно до шведських законів, влада не може офіційно пред'явити звинувачення без допиту підозрюваного.

Нагадаємо, що Джуліан Ассанж переховується в посольстві Еквадору в Лондоні, яке надало йому політичний притулок, з червня 2012 року. Активіст і журналіст заперечує свою провину.

Швеція видала ордер на його арешт у 2010 році за заявами двох жінок, одна з яких заявила про згвалтування, а інша про сексуальні домагання. Як повідомляє видання, Ассанжа можуть заарештувати, як тільки він залишить будівлю посольства. За словами Ассанжа, він боїться, що Швеція може передати його США, де його судитимуть за публікацію у 2010 році півмільйона секретних документів щодо воєн в Афганістані й Іраку і 250 тисяч дипломатичних переписок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-