ВООЗ і МОЗ підтримали законопроект про нове маркування сигарет

ВООЗ і МОЗ підтримали законопроект про нове маркування сигарет

Укрінформ
Європейське регіональне бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Міністерство охорони здоров’я направили офіційні листи у Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я про підтримку законопроекту №2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну», зазначивши, що він повністю відповідає Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та виконує умови, які взяла на себе Україна, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС.

«Метою законопроекту є забезпечення високого рівня захисту здоров'я людини, особливо молоді, а також для виконання зобов'язань України відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ). МОЗ України зазначає, що завдяки ухваленим в останні роки законодавчим заходам, поширеність куріння серед населення України віком 12 років і старше, за даними Державної служби статистики, протягом 2008-2014 років скоротилася з 25,6% до 20,9%, тобто на 4,7 відсоткових пункти або на 18%. Для подальшого зменшення поширеності куріння в Україні потрібно використовувати позитивний досвід інших країн, в першу чергу країн ЄС», - йдеться у листі МОЗ.

«Зазначений законопроект № 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» враховує визнані практики з контролю над тютюном, що засновані на наукових фактах які свідчать про зменшення поширеності куріння. Запропоновані заходи є частиною Директиви Європейського Союзу 2014/40/ЄС, яка була затверджена у квітні 2014 року шляхом консенсусного рішення в контролі над тютюном 28-ма країнами ЄС після 5 років консультацій та дебатів. Запропоновані нові заходи є важливими інструментами зменшення негативного впливу тютюну, особливо на молодих людей та дітей, та є частиною Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну та її керівних принципів. Ми повністю підтримуємо представлений народними депутатами України законопроект та готові підтримати їх на шляху імплементації», - наголосила ВООЗ у своєму листі.

Законопроектом №2820 запроваджуються нові вимоги до маркування упаковки тютюнових виробів, регулювання добавок та інгредієнтів, які додаються до тютюнових виробів, курильних сумішей та електронних сигарет, а також заборона реклами тютюну в інтернеті. Після ухвалення законопроекту розмір попереджень збільшиться з 50 до 65%, вони мають бути розташовані у верхній половині пачки і матимуть малюнки з обох сторін. Також планується проводитись регулярна ротація цих графічних попереджень.

Документ також підтримала Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну» (об’єднує близько 50 організацій), ініціатива «Реанімаційний пакет реформ» (РПР); Smoke Free Partnership (коаліція з понад 25 європейських організацій). Ініціаторами законопроекту виступили експерти Центру контролю над тютюном, ГО «Життя».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-