Київський патріархат хоче бачити Філарета главою нової об'єднаної церкви

Київський патріархат хоче бачити Філарета главою нової об'єднаної церкви

Укрінформ
Українська православна церква Київського патріархату висуває кандидатуру Предстоятеля УПЦ КП Філарета, а Українська автокефальна церква виступає за проведення виборів глави нової об'єднаної церкви.

Про це на прес-конференції розповів речник УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша пропозиція - щоб главою об'єднаної церкви був визнаний патріарх Філарет, пропозиції Автокефальної церкви - щоб були вибори глави об'єднаної церкви, в яких, очевидно, може брати участь як патріарх Філарет, так і інший», - сказав Євстратій.

Він зазначив, що обидві пропозиції будуть обговорюватися на спільному Об'єднавчому соборі, який відбудеться 14 вересня у Софії Київській.

«Наша пропозиція, що об'єднана церква носитиме назву Українська православна церква Київського патріархату. Назва Українська автокефальна православна церква буде використовуватись як друга офіційна назва Української православної церкви Київського патріархату. Є така практика, вона розповсюджена в багатьох церквах»,- додав Євстратій.

Він пояснив, що якщо у назві об'єднаної церкви є слово «автокефальна», то це говорить про існування поруч неавтокефальної. «А якщо ми боремося за те, щоб була єдина помісна православна церква в Україні, то ми вважаємо, що вона має бути єдина, а не фіксувати, що є нібито дві окремі церкви, і нібито ми це добре сприймаємо», - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, новообраний Предстоятель Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій обіцяє зробити все для об'єднання конфесій. "Якщо церкви стануть розмовляти щиро, відверто і це буде не на словах, може, і найближчим часом це збудеться", - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-